La momentul actual în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de infectare cu Coronavirus. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, astăzi, în plenul Parlamentului, unde a prezentat o informație exhaustivă cu privire la acțiunile pe care le întreprind autoritățile competente din țară cu privire la prevenirea răspândirii virusului și în Republica Moldova, transmite subiectulzilei.md.

„Nu este în interesul nimănui să ascundă asemenea cazuri. Orice caz care va fi înregistrat va fi făcut public”, a declarat Dumbrăveanu.

„Într-adevăr, am avut cazuri suspecte, dar în urma testelor s-a adeverit că nu este vorba despre COVID-19. Nu este în interesul Ministerului Sănătății să mușamalizăm existența vreunui caz de infectare cu Coronavirus”, a adăugat ministrul.

Dumbrăveanu a precizat că în cazul în care va fi depistat vreun caz de infectare cu COVID-19 va fi instituit alt nivel de alertă și vor fi luate măsuri specifice acestui nivel. În prezent, în Moldova este instituit cod galben de COVID-19. 

Ministrul a mai declarat că în stoc sunt medicamentele necesare pentru gripă, inclusiv este stocul procurat pentru sezonul 2020-2021. Toate spitalele sunt asigurate cu medicamentele în proporție de aproape 97%, cu rezerve de stocuri pentru 60 de zile, iar pentru programele naționale și speciale – pentru 90 de zile. De asemenea, OMS va oferi un lot de ajutor special de echipamente de protecție pentru personalul medical.

Potrivit ministrului, la Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorba” au fost amenajate 75 de paturi în saloane obișnuite și 25 de paturi în caz de izolare. De asemenea, au fost pregătite saloane și în alte instituții publice: Clinica nr. 2 al Ministerului Sănătății (fostul Spital Feroviar), Maternitatea nr. 2 din Chișinău.

„Au fost alese aceste instituții pentru că amplasarea lor permite și izolarea acestora”, a declarat ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a mai amintit despre recomandările date tuturor instituțiilor publice cu privire la măsurile sanitar-epidemiologice necesare în asemenea cazuri.

Situația cu privire la măsurile de prevenire a Coronavirusului în Moldova este discutată în fiecare dimineață în cadrul ședinței Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou. La aceste ședință prezintă informații reprezentanții ANSP, a Poliției de Frontieră și altor instituții responsabile.