Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o „misiune de pace” cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova.

Deplasarea sa surpriză la Beijing intervine după vizita sa controversată de vineri la Moscova, cu care Budapesta a menținut relații strânse în pofida ofensivei ruse în Ucraina, denunțată drept o invazie de către aliații occidentali ai Kievului. În capitala rusă, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin cu care a abordat cu precădere problema războiului în Ucraina şi un posibil acord de încetare a focului.

Orban, a cărui țară exercită pentru şase luni preşedinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, i-a înfuriat pe partenerii europeni ai Budapestei, care demonstrează un sprijin constant pentru Kiev şi au rupt relațiile cu Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022, liderii UE delimitându-se de demersul premierului ungar şi ținând să sublinieze că acesta nu are mandat din partea UE pentru a negocia cu Vladimir Putin.

„Misiunea de pace 3.0”, a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing, unde a fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineții de către preşedintele Xi Jinping, a relatat agenția de presă Xinhua care nu a oferit detalii despre această întâlnire deocamdată.

Cei doi lideri au avut deja ocazia să discute în privat în luna mai în cadrul vizitei de stat a lui Xi Jinping în Ungaria.

Cu acea ocazie, preşedintele chinez a salutat un „parteneriat strategic” exemplar în UE, făcând apel la Ungaria să joace „un rol mai important” în „dezvoltarea” relațiilor între Beijing şi Bruxelles.

Beijingul şi Budapesta se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluționare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.

Înainte de Beijing şi Moscova, Viktor Orban a făcut o călătorie la Kiev pe 2 iulie, prima de la începerea războiului în Ucraina, în februarie 2022, pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

China, care şi-a consolidat legăturile cu Rusia, încearcă să convingă țările să susțină planul său de pace în şase puncte prezentat în luna mai împreună cu Brazilia.

sursa