Situație alarmantă în spitalele din Republica Moldova unde sunt tratați pacienții de Covid. Șeful Terapiei intensive de la Institutului de Medicină Urgentă spune că în prezent se lucrează la capacitate maximă, iar în viitorul apropiat s-ar putea să nu aibă unde primi pacienții bolnavi de Covid. Unii pacienți cu forme grave de Covid se tratează acasă, inclusiv din lipsa locurilor în spitale, transmite subiectulzilei.md cu referire la jurnal.md.
„Sistemul medical este suprasolicitat. Primesc zilnic apeluri de la persoane necunoscute care mă roagă să-i ajut să găsească un loc în spital. Avem o avalanșă de pacienți care tind să fie internați, neavând o altă orientare din partea echipajelor de salvare. În mod evident există persoane care fac forme grave și sunt încă la domiciliu din diferite motive, inclusiv și din cauza lipsei de locuri. Lucrăm acum la o capacitate maximală. Ne este frică că nu vom avea unde pune pacienții. Este o problemă care stă în reflecția fiecărui coleg. Vom încerca să acordăm asistență medicală la toată lumea care ajunge la noi. Noi așteptăm instrucțiuni exacte cum să procedăm în situațiile în care suntem total depășiți”, a declarat Adrian Belâi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, în cadrul talk-showului „Secretele Puterii de la Jurnal TV.
O altă problemă cu care se confruntă Institutul de Medicină Urgentă ar fi că aparatele de respirație artificială, indispensabile pentru pacienții Covid, ar trebui în scurt timp înlocuite, din motiv că acestea funcționează non stop.
„Problema cu care se confruntă acum Institutul de Medicină Urgentă constă în aparatele de respirație care lucrează la capacitate maximă non-stop. Imediat un pacient care este transferat din reanimare, vine următorul pacient, astfel încât aparatul nu reușește nici să se răcească. Este recondiționat rapid, dezinfectat și atribuit altei persoane. Rezerva lor funcțională este rapid epuizată. În șase sau opt luni de zile se va pune problema înlocuirii lor. O prognozare pe termen mediu este indispensabilă”, a declarat șeful secției Terapiei Intensive de la IMU.