Trebuia oare 20 de oameni, experți și persoane cu funcții înalte să piardă 5-6 ore, ca să inventeze un set de recomandări, care sunt bune doar de citit la briefingul Maiei Sandu? Pentru că fiecare recomandare de contracarare a pandemiei, elaborată de Consiliul Superior de Securitate se transformă într-un moft al președinției, dacă nu se ia în calcul prealabil cheltuielile de implementare a măsurii ori măsurilor, pe care le conține fiece dispoziție. Cum poți anunța carantină, cum poți anunța despăgubiri acoperite de Guvern, dacă nu ai un calcul făcut la rece și verificat de câteva ori de specialiști?
Se pare că președinta face din nou surfing pe val electoral, când vorbele goale, afirmațiile false și metaforele veștezite nu sunt sancționate nici juridic, nici etic. De altfel, ce-a însemnat metafora cu avionul căzut, citită de pe foaie fără intonația actoricească cuvenită? Maia Sandu repetă după experți anonimi, că pierderile săptămânale de vieți omenești în Moldova în urma pandemiei ar fi echivalente cu prăbușirea unui avion plin cu cetățeni. Ne întrebăm și noi, ca orice cetățean teafăr la cap, despre ce tip de avion e vorba, de ce capacitate?
Ce expert anume, ori ce consilier s-o fi frământat cinci ore, ca să nască această jalnică comparație ? Întâi, atunci când faci chemări la bătălie și te prezinți cu un set de instrumente, ori arme de luptă, nu apari în fața poporului pe jumătate înfrânt și cu exemple din arsenalul decadentist. Și doi, metafora cu aparatele de zbor e din alte filme și din altă realitate, legată de arabi, prăbușiri de avioane și turnuri gemene. La noi marile tragedii țin de interdicția microbuzelor de a transporta în diasporă vin, brânză de oi și „siliotcă”.
Cu fiecare ieșire a Maiei Sandu în fața publicului suntem nevoiți să ne întrebăm iarăși și iarăși: unde e oare comportamentul lucid, calculat și plin de dragoste pentru oameni, promise și votate pe 15 noiembrie trecut?
Autor: Valeriu Reniţă Sursa: Politics.MD