Guvernul va aloca, în cel mai apropiat timp, 300 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă. Banii provin din Fondul de subvenționare a agriculturii și  din Fondul de Intervenții a Guvernului, a anunțat astăzi ministrul Agriculturii, Ion Perju, după o întrevedere cu agricultorii din raionul Hîncești.

“Am precizat primele acțiuni și anume alocarea a 300 de milioane de lei pentru agricultori. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii, iar alte 100 mln din Fondul de Intervenții a Guvernului, iar în toamnă alte 100 milioane vor fi alocate. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei”, a scris Ion Perju, într-o postare pe Facebook.

 Perju a mai spus că pentru a beneficia din cele 100 mln de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, agricultorii pot depune deja dosarele la AIPA.

“Suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol. Am discutat cu băncile comerciale și sunt dispuse să ofere susținere pentru agenții economici din sectorul agricol (reeșalonarea creditelor, etc.). A fost aprobată Legea ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%. La Guvern discutăm în continuu despre toate oportunitățile de suport, analizăm, negociem, vom reuși să identificăm soluțiile optime. Blocarea traseului nu aduce bani în buget și nu rezolvă problem”, a mai scris ministrul Agriculturii.