Operațiunea de răpire a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus a avut loc în urma unei înțelegeri dintre președintele de la Kiev, Vladimir Zelensky și Maia Sandu. la această concluzie a ajuns jurnalistul Valeriu Reniță, care a publicat o analiză în acest sens.
“Nici chiar după punctele pe “i”, puse de cea mai curajoasă anchetă jurnalistică pe bani americani, subiectul răpirii judecătorului ucrainean Mikola Ceaus n-a devenit mai limpede. Un nick de pe rețeaua de socializare Telegram, strâns răsucit într-un sertar al MAI, a furnizat în ultimele zile suficiente detalii ale operațiunii unor pretinse servicii speciale. S-au publicat chiar piese ale vestimentației unuia dintre făptași, asemănătoare pe ici-colea cu uniforma nazistă, dacă vrem să-i credem pe răpitori neapărat teroriști, nu simpli instalatori de budă.
Ceea ce se știe cu adevărat și de la care fapt pot porni explicațiile ori speculațiile în temă, este că în capitala țării vecine Maia Sandu și cu Volodimir Zelensky “mări se vorbiră”. A existat o înțelegere, nu neapărat conspirativă, dintre președintele ucrainean și președinta noastră. Zelensky chiar și-a exprimat mulțumirea la conferința de presă de la Kiev din 12 ianuarie curent pentru minunata promisiune a excelenței sale Sandu, care se angajase să sprijine extrădarea judecătorului Ceaus autorităților ucrainene.
Amintim, pentru cei care nu sunt încă la curent cu întâmplarea destul de picantă pentru serviciile noastre speciale, că Ceaus e un cetățean al Ucrainei, care se află în Moldova nu pentru că ar fi vrut să admire curiozitățile Chișinăului, ci pentru azil politic. Cererea pentru statut de disidență, destul de rară pentru autoritățile moldave, dacă nu chiar unică, dar, totuși, respinsă, urma să fie rezolvată peste câteva zile într-o ședință a ultimei instanțe – CSJ.
În Ucraina respectivul judecător e considerat compromis profesional și deținător de informații prețioase privind faptele de corupție a fostului președinte Piotr Poroșenco, care, la rândul lui, încurajat și de prietenia cu Joe Biden, dorește să-l înfrunte pe Zelensky la următoarele alegeri pentru un al doilea mandat prezidențial.
Sunt câteva versiuni ale operațiunii de răpire a ucraineanului, pe care nu le mai repetăm aici, dată fiind natura tulbure a ceea ce se numește versiune în limbaj juridic. Se afirmă, că în această operațiune strălucită sunt amestecate fie serviciile secrete ucrainene, fie rusești, fie cele ale marțienilor. Ceea ce se cunoaște cu siguranță e, că nu sunt nici într-un fel amestecate serviciile secrete moldovenești. Acestea n-au zis până azi nici „pâs” și, după cum li-i năravul, își șterg de durere și deznădejde lacrimile ori mucii cu tocul revolverului. Se mai știe, la fel, că liderul și îndrumătorul spiritual al acestor servicii este chiar președintele în exercițiu.
„Dar cu ce a greșit mări președintele?” – întreabă manierat tovarășii și fanii ei de idei la orice încercare nevinovată de a o trage pe Maia la răspundere prefăcută prin intermediul Facebook-ului. Este cazul clasic al unei mici greșeli copilărești, care are darul de a se transforma într-o mare greșeală politică. Și un simplu primar, poate învăța din mers după doi-trei ani de activitate profesională, bineînțeles, dacă are vocația, când să zică “Nu!” și când “Da!”. Era potrivit pentru Maia Sandu să refuze politicos rugămintea lui Zelensky privind extrădarea lui Ceaus . Dar, n-a ajuns-o capul. Sau n-a avut un sfătuitor cu cap.
Operațiunea Ceaus înseamnă pentru Moldova un singur lucru, extrem de clar – înjosire. Fanii și consilierii Maiei Sandu urmează să între cât de curând într-o competiție cu oponenții lor, pentru a le dovedi că furtul miliardului e mai periculos pentru Moldova, decât plimbările serviciilor secrete străine în aer liber prin centrul capitalei noastre europene. Colaboratorii SPIA ar putea să recunoască cât de curând că au găsit sub gardul nedemontat al Președinției sticle goale de “Cabernet” cu amprentele răpitorilor lui Ceaus”, scrie Reniță.