Un vulcan situat în sud-vestul Japoniei a erupt, aruncând în aer cenuşă până la 5.000 de metri altitudine. Este cea mai mare erupţie a sa din 2020 încoace, spun specialiştii. Autorităţile au îndemnat localnicii să nu se apropie sub nicio formă de vulcan pentru a evita orice tragedie. Accesul în zona craterului este interzis încă din 2016, iar ţara are în acest moment 110 vulcani activi.

Vulcanul Sakurajima situat în sud-vestul Japoniei, a erupt aruncând în aer un nor de gaze şi cenuşă până la 5.000 de metri altitudine, a anunţat joi Agenţia Japoneză de Meteorologie (JMA), care a menţinut nivelul de alertă în perimetrul din jurul muntelui, transmite EFE.

Erupţia s-a produs miercuri, în jurul orei locale 18:33 (09:33 GMT), potrivit autorităţilor locale, care au îndemnat la prudenţă în zona situată în jurul vulcanului şi au solicitat populaţiei să nu se apropie de acesta.

Coloana de gaze şi cenuşă vulcanică expulzată de Sakurajima a ajuns la 5.000 de metri altitudine, cea mai mare înălţime observată după o altă erupţie din 2020, în timp ce roci vulcanice aruncate din crater au parcurs distanţe de 1,3 kilometri.

Un volum semnificativ de cenuşă vulcanică se deplasează pe calea aerului în direcţie nord-estică şi se preconizează că va cădea atât în prefectura Kagoshima, unde este situat vulcanul, cât şi în prefecturile vecine Miyazaki şi Kumamoto.

Aproximativ 600 de persoane locuiesc pe o rază de patru kilometri de Sakurajima, unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia, care se află sub nivel de alertă de gradul 3 din 5. Accesul în zona craterului este interzis din 2016.

sursa