Un cetăţean chinez care a făcut avere în domeniul jocurilor online a devenit unul dintre cei mai mari deţinători non-americani de teren din SUA, transmite Bloomberg preluată de Agerpres.

Potrivit celui mai recent clasament Land Report, miliardarul chinez Chen Tianqiao deţine 198.000 de acri (80.127 de hectare) de pădure în statul Oregon ceea ce îl plasează pe locul 82 în topul celor mai mari deţinători de teren din SUA.

În vârstă de 50 de ani, Chen Tianqiao a preluat acest teren în 2015 de la Fidelity National Financial Ventures pentru suma de 85 de milioane de dolari. Registrul fiscal din statul Oregon arată că proprietarul terenului este firma Shanda Asset Management, care este holdingul din Singapore al lui Chen Tianqiao.

Proprietatea din Oregon îl face pe Chen unul din cei mai importanți cetăţeni străini care deţine teren în SUA. El este devansat doar de familia Irving din Canada, locul şase în clasamentul Land Report, care deţine peste 1,2 milioane de acri de pădure în statul Maine.

Străinii care deţin teren în SUA, în special teren arabil, au devenit un subiect politic sensibil în ultimii ani. Aproximativ 40 milioane de acri de teren agricol din SUA erau deţinute de entităţi non-americane în 2021, potrivit celor mai recente date ale Departamentului american al Agriculturii, iar entităţile din China deţin echivalentul a 0,03% din totalul terenului agricol din SUA.

Unii aleşi au cerut adoptarea unor legi care să restrângă investiţiile străine în terenurile agricole din America. În luna iulie Senatul SUA a interzis vânzarea de teren arabil dincolo de o anumită suprafaţă sau valoare cetăţenilor sau companiilor din China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord dar măsura nu a fost deocamdată transpusă în legislaţie. Aproape jumătate din toate statele americane au introdus diferite restricţii cu privire la proprietatea străinilor asupra terenurilor agricole.

Cei mai mari deţinători de teren din SUA sunt familia Emmerson, proprietarii imperiului forestier Sierra Pacific Industries, urmaţi de miliardarii John Malone, Ted Turner şi Stan Kroenke.