Un halo de lumină roșie uriașă a strălucit pe cerul nopții deasupra Italiei înainte de a dispărea în câteva milisecunde. Probabil că a fost cauzată de un puls electromagnetic produs de o furtună din apropiere, informează livescience.com

Haloul imens și circular de lumină roșie stranie, care pare desprins dintr-un film SF, a apărut recent pe cerul nopții deasupra Italiei. Discul bizar a apărut și a dispărut în câteva milisecunde, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor au ratat probabil spectacolul ciudat.

Însă o persoană, fotograful de natură Valter Binotto a reușit să surprindă un cadru cu haloul luminos pe cerul de deasupra orașului Possagno din nordul Italiei, pe 27 martie. Cu toate acestea, inelul roșu nu se afla de fapt deasupra orașului. În schimb, cercul masiv, care avea un diametru de aproximativ 360 de kilometri (224 mile), a clipit deasupra Italiei centrale și a unei părți din Marea Adriatică. A fost doar o perspectivă forțată care a făcut ca inelul să arate ca și cum ar fi deasupra orașului.

Sclipirea inelului este cunoscută ca o “emisie de lumină și perturbații de frecvență foarte joasă datorate surselor de impulsuri electromagnetice”, sau ELVE pe scurt, potrivit Spaceweather.com. ELVE-urile sunt un tip rar de perturbații stratosferice/mesosferice care rezultă din electrificarea intensă a furtunilor (SPRITE). Inelele roșii sunt create atunci când impulsurile electromagnetice (EMP) emise de fulgere lovesc ionosfera Pământului, partea ionizată a atmosferei superioare care se întinde între 80 și 644 km (50 și 400 de mile) deasupra solului.

content-image

Vizibile doar pentru sateliți

Din cauza naturii lor de scurtă durată, ELVE-urile sunt în mod normal vizibile doar pentru sateliții care orbitează în jurul Pământului și au fost descoperite abia în 1990, datorită camerelor de la bordul navetelor spațiale ale NASA. Noua imagine a lui Binotto este probabil “cea mai bună imagine a uneia de la sol”, potrivit Spaceweather.com.

Binotto crede că ELVE-ul a fost produs de un EMP generat de o furtună mare în apropiere de Ancona, un oraș situat la aproximativ 280 km sud-est de Possagno. În mod normal, fulgerele nu emit EMP-uri, deoarece nu transportă suficient curent. Însă, în timpul acestei furtuni, un fulger neobișnuit de puternic, de cel puțin 10 ori mai puternic decât fulgerele obișnuite, a generat probabil unda de șoc electrică, care a lovit apoi ionosfera. Atunci când electronii din interiorul PEM lovesc ionosfera, particulele încărcate excită atomii de azot, care apoi emit strălucirea roșiatică.

Binotto a fotografiat sute de ELVE-uri și alte tipuri de evenimente luminoase tranzitorii (TLE) de când a început să le fotografieze în 2019, iar aceasta este “una dintre cele mai mari structuri” pe care le-a văzut vreodată. Aceasta nu este prima dată când SPRITE-uri de acest fel au fost fotografiate de pe Pământ. În februarie 2021, un SPRITE roșu din Hawaii a fost fotografiat alături de jeturi albastre, care sunt fulgere care se îndreaptă în sus în loc să se îndrepte în jos. Iar în aprilie 2013, SPRITE-uri roșii au fost fotografiați deasupra mai multor fulgere în Nebraska.

sursa