Fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria, Slovacia și OSCE, Andrei Popov, ex-viceministru de Externe, susține că împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro este binevenit pentru țara noastră. Analistul politic a declarat, în cadrul unei emisiuni la un post privat din Chișinău, că acest acord “nu trebuie să sperie”.
În opinia diplomatului, politicienii care critică acest împrumut sunt subiectivi. Analistul crede că aceste afirmații sunt făcute mai mult în interes politic.
“Este binevenit orice ajutor acum. Este important că primim și din Est și din Vest, doar că tratamentul unor politicieni este diferit față de ce vine din partea vestică”, a spus politologul.
Fostul viceministru de Externe susține că rata dobânzii anuale de 2% prevăzută în acordul de împrumut cu Federația Rusă nu este ceva ieșit din comun.
“Pe mine ca un amator, dar informat, nu mă sperie aceste 2%. În 2015, am semnat un acord de împrumut cu România, el prevedea 150 de milioane de euro pe 5 ani, cu 1,5%. Rata dobânzii de 1,5% -2% este ok”, a spus Popov.
Diplomatul a salutat faptul că banii din contractul de credit cu Rusia sunt prevăzuți pentru proiectele de infrastructură și pot fi transferați în bugetul de stat. De asemenea, analistul susține că, penalitatea prevăzută în acord nu trebuie să ne pună în gardă.
“Din câte cunosc, nu există precedente când Moldova este restanțieră la plata creditelor”, a menționat Popov.
Împrumutul rusesc va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare cu o rată a dobânzii anuale de 2%. Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020. Potrivit premierului Ion Chicu, condițiile acordului prevăd că Republica Moldova poate să nu ia acest credit dacă are bani liberi, iar în cazul în care i-a luat poată să-i întoarcă în orice moment dacă identifică resurse financiare mai ieftine, în condiții mai avantajoase, fără a achita vreun comision.
Acortul de împrumut semnat între guvernele Republicii Moldova și Federației Ruse urmează să fie ratificat de parlamentele ambelor țări.