Fostul șef al poliției naționale din regiunea Vinnîțea, un oraș în partea central-vestică a Ucrainei, Anton Șevțov a dezvăluit în cadrul unui amplu interviu oferit pentru cunoscutul jurnalist ucrainean, Vladimir Samarskii, că actualul șef al statului, Maia Sandu ar fi fost implicată în răpirea judecătorului Ceaus, cu scopul de-al ajuta pe Volodimir Zelenski în luptele politice din Ucraina.
Mai exact, la întrebarea jurnalistului referitor la posibilitatea autoritățile moldovenești, în frunte cu Maia Sandu, despre cunoașterea pregătirii unei ample operațiuni de răpirea a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, Șevțov a răspunsă că nici pe departe nu ar exclude o implicarea a actualului Președinte în operațiune.
„Nu sunt sigur că nu a știut. Dimpotrivă, eu cred a știut. Înainte de toate aceste acțiuni (răpirea lui Ceaus), dacă să ne aducem aminte, Zelenski și Sandu s-au întâlnit la Kiev. Eu declar că acest subiect a fost discutat. Cu o mare probabilitate, eu pot presupune că SIS-ul moldovenesc a știut că pe teritoriul țării (Republica Moldova) se va efectua o asemenea operațiune. Această operațiune s-a desfășurat în mai multe etape(…) Eu presupun că Sandu știa foarte bine despre această situație și cunoșteau, și serviciile speciale ale Moldovei”, a menționat fostul șef al poliției naționale din regiunea Vinnîțea, Anton Șevțov, demis ilegal de autoritățile din Ucraina din motive politice din funcția pe care o deținea.
Emisiunea integrală cu participarea fostului șef al poliției naționale din regiunea Vinnîțea, Anton Șevțov și jurnalistul ucrainean, Vladimir Samarskii, o puteți vedea aici.
Sinteza.ORG amintește că, recent, Maia Sandu a confirmat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune ”Prime TV” că în perioada anului 2019, atunci când ocupa funcția de Premier, aceasta a purtat discuții cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cu privire la judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus.
În același timp, șeful statului a evitat să declare dacă Președinția a știut despre actul de răpire a judecătorului ucrainean și a menționat doar că detaliile și deciziile privind acest sechestru, ar trebuie să fie oferite de Procuratura Generală și Ministerul de Interne.
De precizat că în anul 2019, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a cerut public Premierului de atunci, Maia Sandu, să fie extrădat judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus.
Deputatul PSRM, Grigore Novac menționa anterior că s-a constatat implicarea structurilor de stat ale Republicii Moldova în răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, iar unele urme ale acestei răpiri duc și la Președinție.
În ianuarie, 2021, Președintele Maia Sandu a primit de la Serviciul de Informații și Securitate o notă informativă pe cazul lui Nicolae Ceaus, care era în vizorul serviciilor secrete moldovenești. Aceată notă a fost prezentată cu doar câteva zile până la vizita la Kiev a Maiei Sandu, unde s-ar fi discutat și cazul lui Nicolae Ceaus. Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi, membru al Comisiei de anchetă a răpirii lui Ceaus, susține că SIS îl avea în vizor pe Ceaus de mai mult timp, însă refuză să prezinte orice informație pe acest caz.
La fel, amintim că, deputatul Vasile-Andrei Năstase, Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a cazului răpirii lui Ceaus, afirma recent că ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, ar fi fost răpit de către 14 soldați ucraineni, iar unii dintre ei s-au cazat chiar în fața clădirii SIS-ului.
Năstase spunea că actualmente, Președinția condusă de Maia Sandu a refuzat să dea explicații în privința furtului lui Ceaus, comisiei parlamentare care a investigat acest caz.
Relația între Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, nu se oprește aici. În luna ianuarie curent, cu câteva luni distanță până la producerea răpirii judecătorului Ceaus, cel din urmă i-a făcut un cadou de valoare, Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și anume un colier de aur cu masa de 1,14 kg – o copie a pectoralului de la Tovsta Mohila, din preajma orașului Dnipro, Ucraina.
De menționat că ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Capitalei în data de 3 aprilie, anul curent. Potrivit informațiilor, acesta a fost dus forțat în Ucraina, într-un automobil cu numere diplomatice.