Serghei Medvedev, membru al consiliului local din orașul rus Perm, a fugit în Georgia, țară vecină, în urma unor reacții negative și a unor amenințări anonime după o postare online în care l-a criticat pe președintele Vladimir Putin, precum și invazia Rusiei în Ucraina, transmite Politico.

Într-o postare pe care a distribuit-o pe rețeaua de socializare rusă Vkontakte la 31 decembrie, Medvedev a spus: „Rusia, trezește-te! Ei te ucid! Este oribil să realizezi că monstrul care se află în spatele acestor lucruri candidează din nou la alegeri”.

El a adăugat: „Vreau ca războiul să se termine! Vreau să văd Rusia eliberată de cătușele lui Putin”.

Postarea a dus la expulzarea sa din partidul comunist săptămâna trecută, după ce consiliul orașului Perm și agențiile de aplicare a legii au cerut ca partidul „să facă o evaluare legală” a postărilor lui Medvedev pe rețelele de socializare în care critica războiul.

Liderul Partidului Comunist din regiunea Perm, Kseniya Aytakova, a declarat că „să lăsăm autoritățile competente să își continue activitatea”, referindu-se la poliție. De asemenea, partidul ei a publicat o declarație lungă în care își afirmă sprijinul pentru războiul din Ucraina.

Din exil, Medvedev a declarat pentru POLITICO: „Pur și simplu nu am mai putut suporta. Este imposibil să ignori ceea ce se întâmplă. Oamenii zâmbesc, politicienii fac urări de bine. Dar care este scopul? Țara este în declin, dar există sărbători peste tot”.

El a adăugat: „Întreaga lume se uită la noi ca și cum am fi nebuni. Devenim o națiune paria. Orice persoană sănătoasă la cap înțelege acest lucru”.

Medvedev a spus că el crede că mulți oameni din Rusia simt același lucru, dar au fost reduși la tăcere de frică. „Este ca în Germania nazistă. Cum putea cineva să vorbească împotriva lui Hitler acolo?”.

Reprimarea criticilor de către Rusia s-a intensificat de când Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022. Printre cazurile recente se numără încarcerarea ilegală a liderului opoziției Alexei Navalny și expulzarea jurnaliștilor străini, inclusiv a Evei Hartog, un reporter POLITICO, în august anul trecut.