Uniunea Europeană va oferi un sprijin suplimentar regiunii transnistrene pentru gestionarea crizei energetice, pe lângă ajutorul acordat recent, pentru o perioadă de zece zile. Asigurările au fost făcute de comisarul european pentru extindere, Marta Kos, în cadrul unei vizite de lucru în Republica Moldova. În timpul unei conferințe de presă susținute împreună cu președinta Maia Sandu, oficialul european a subliniat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Moldova până când sectorul energetic al țării va deveni complet independent și integrat în piața europeană, transmite IPN.
Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord de sprijin în valoare de 310 milioane de euro, din care 250 de milioane de euro sunt destinate malului drept al Nistrului, iar 60 de milioane pentru malul stâng.
„Am observat cum Rusia încearcă să folosească independența energetică drept instrument de șantaj. Ajutorul oferit astăzi reprezintă un semn de solidaritate din partea statelor membre ale UE. Aceste pachete sunt doar o parte din sprijinul acordat Republicii Moldova, dar ele reflectă solidaritatea noastră continuă”, a declarat Marta Kos.
Președinta Maia Sandu a menționat că pentru următorul pachet de sprijin, valabil până la sfârșitul sezonului de încălzire, vor trebui îndeplinite anumite condiții, care vor fi anunțate de guvernul de la Chișinău. „Cu sprijinul Uniunii Europene, Moldova va reuși să depășească această criză”, a subliniat președinta.
Moldova a făcut progrese importante în direcția independenței energetice, iar începând din ultimii doi ani, malul drept al Nistrului nu mai este vulnerabil în fața șantajului cu gaze naturale, a declarat Maia Sandu.
De asemenea, Republica Moldova a primit recent 64 de milioane de euro, sub formă de finanțare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, pentru gestionarea crizei energetice atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!