Într-un incident tragic petrecut în Bassano del Grappa, provincia Vicenza (Veneto), o femeie moldoveancă în vârstă de 58 de ani a fost grav intoxicată după ce a consumat ciuperci otrăvitoare. Evenimentul nefericit a avut loc după ce femeia a cules ciuperci în „Parco Ragazzi del ’99”, o mică pădurice din centrul istoric al orașului. Cu gândul că sunt comestibile, ea le-a păstrat în frigider timp de trei zile, pregătindu-le pentru consum pe 1 decembrie 2023.
Ciupercile consumate, în mod tragic, erau de fapt Amanita phalloides, una dintre cele mai otrăvitoare și letale specii de ciuperci. În timpul nopții, femeia a început să se simtă rău, experimentând dureri abdominale severe, ceea ce a impus o vizită de urgență la spital în dimineața zilei de 2 decembrie 2023.
La spitalul San Bassiano, medicii au identificat rapid simptomele unei intoxicații alimentare severe și au fost informați despre consumul de ciuperci. Fiica femeii a furnizat o porție rămasă din ciuperci și o fotografie a acestora, facilitând identificarea rapidă a speciei toxice.
Un expert micologic de la Ulss 7, Diego Schirato, a recunoscut Amanita phalloides în fotografie, permițând administrarea imediată a unui antidot care i-a salvat viața. Femeia a fost transferată la Centrul de Transplant din Padova, în speranța unui transplant de ficat, dată fiind gravitatea intoxicației.
Ciuperca Amanita phalloides este deosebit de periculoasă, cu o rată de mortalitate de 70-80%. Riscul asociat culegerii de ciuperci sălbatice este subliniat de acest incident tragic, evidențiind pericolele aparent nevăzute ale unor specii care pot fi fatal de asemănătoare cu cele comestibile.