Conflictul dintre președintele Maia Sandu și actualul Parlament nu este singurul în istoria Republicii Moldova. De-a lungul anilor, au fost mai multe situații de conflict între șeful statului şi majoritățile parlamentare.
Conflictul dintre Președintele Snegur şi majoritatea agrariană. În aprilie 1995, Președintele Mircea Snegur a venit cu o inițiativă legislativă privind denumirea limbii oficiale a statului (prin care se dorea revenirea la denumirea de „limba română”), care a provocat o reacție ostilă din partea majorității parlamentare. În rezultat, Mircea Snegur s-a distanțat de Partidul Democrat Agrar din Moldova, aflat la guvernare, şi a constituit propria formațiune – Partidul Renașterii şi Concilierii din Moldova.
Conflictul dintre Președintele Lucinschi şi Alianța pentru Democraţie şi Reforme (ADR) a apărut imediat după alegerile parlamentare din 1998, s-a aprofundat după învestirea în funcție a Guvernului Sturza (în februarie 1999) şi a culminat cu inițiativa Președintelui de a desfășura un referendum consultativ în problema introducerii formei prezidențiale de guvernare. Acest referendum a avut loc pe data de 23 mai 1999, iar în 2000, drept răspuns, Parlamentul a votat introducerea în Moldova a formei parlamentare de guvernare.
Conflictul dintre Președintele Voronin şi AIE-1. Nefiind de acord cu politica noii majorități parlamentare, Alianța pentru Integrare Europeană – 1, create în august 2009, la începutul lunii septembrie 2009, Vladimir Voronin a demisionat din funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Conflictul dintre Președintele Timofti și majoritatea creată în jurul PDM. În ianuarie 2016, în plină criză politică, PDM a reușit să formeze o majoritate parlamentară, care i-a propus Președintelui Nicolae Timofti candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de Premier. Șeful statului a respins această candidatură. Ulterior, criza politică a putut fi depășită doar după învestirea Guvernului Filip, care de asemenea era candidatul PDM.
Conflictul dintre Președintele Dodon şi guvernarea PDM. Relațiile Președintelui Igor Dodon cu guvernarea Partidului Democrat au fost marcate de mai multe situații de conflict, dar cel mai de răsunet a izbucnit după ce puterea a expulzat cinci diplomați ruși din Republica Moldova şi l-a declarat pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova. Șeful statului a acuzat puterea de deteriorarea relațiilor cu partenerul strategic, Rusia şi de acțiuni cu caracter politic, fără a se lua în calcul posibilele efecte negative.