Administraţia regiunii transnistrene, pe care Moldova nu o controlează din 1990, nu doreşte o escaladare a războiului, ci o revenire la situaţia de dinainte de 24 februarie 2022, scrie Infotag.md.

Această opinie a fost exprimată de copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Moldovei, Alexandru Flenchea.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Vocea Basarabiei, el a spus că din acest motiv „Tiraspolul păstrează neutralitatea maximă în raport cu războiul din Ucraina”.

Flenchea şi-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea recunoaşterii regiunii transnistrene de către Rusia.

„O astfel de acţiune ar trăda disperarea strategilor Moscovei şi ar distruge complet relaţiile cu Chişinăul”, a spus el.

Reprezentantul Moldovei în CUC consideră că, „atât timp cât se desfăşoară războiul, el nu vede posibilitatea unor acţiuni revoluţionare ale Rusiei în raport cu Transnistria”.

„Să recunoască Transnistria pentru a realiza ce? Ce va urma după aceasta? Să-i permită Ucrainei să intre în Transnistria? Pentru că asta se poate întâmpla. Recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar fi un gest de disperare, un pas care ar pune capăt relaţiilor Moscovei cu Chişinăul”, a spus Flenchea.

În opinia sa, administraţia de la Tiraspol dă dovadă de maximă vigilenţă în retorică atunci când vine vorba de războiul din Ucraina.

„Liderii separatişti nu vor ca Transnistria să fie atrasă în război, ci să menţină pacea şi relaţiile privilegiate cu Rusia”, a spus el, explicând că privilegiile sunt „gazul rusesc gratis, o frontieră deschisă, astfel încât să fie pace şi afacerile să poată continua”.

sursa