Asociația Investitorilor Străini (FIA) a elaborat și a prezentat cea de-a șaptea ediție a Cărții Albe. Cartea Albă 2021 constă din zece capitole: Sistemul Justiției, Legislația fiscală, Relațiile de muncă, Concurență, Managementul deșeurilor, Digitalizarea economiei, Medicină și farmaceutică, Subiecte funciare, Industria telecom și Sistemul financiar. Astfel, printre solicitările companiilor străine este și accesul nelimitat la terenurile agricole din țara noastră, cu dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă al persoanelor juridice, cu capital social străin integral sau parțial, transmite telegraph.md.
”Investitorii străini recomandă și consideră rațională modificarea legislației (art. 6 al Legii nr. 1308-XIII din 25 iulie 1997 cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pământului) în sensul excluderii normelor care îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă al persoanelor juridice, cu capital social străin integral sau parțial.
Un alt argument este că restricția impusă companiilor cu investiții străine la achiziționarea de terenuri agricole, este contrar anexei 1B la GATT, art. XVI alin. (2f); Art.1 din Directiva Europeană 88/361 / CEE; și p.2.4.2 (31) din Planul de acțiune Moldova-UE.
Pentru a evita speculațiile pasive cu pământul, urmează a fi elaborat un mecanism, prin care investitorul va fi obligat sa utilizeze terenul doar în scopuri de producere agroalimentară, cu excluderea posibilității de modificare a destinației terenului. Ca argument, este necesară o inventariere a tuturor terenurilor agricole procurate de către diferite întreprinderi sau persoane fizice autohtone și care sunt pârloagă, pentru comparație cu terenurile agricole administrate (arenda) de către entități cu capital mixt sau străini si care au un nivel tehnologic european asigurând cu locuri de muncă populația și contribuind substanțial la formarea bugetelor locale și de stat”, este poziția investitorilor străini.