Mai multe instituții mass-media au primit ieri, pe adresele de e-mail, o scrisoare anonimă intitulată „Mafia Procurorilor”, fiind dedicată presei, Consiliului Superior al Procurorilor și Procurorului General. Autorul scrisorii care a decis să rămână anonim până când se va convinge de „siguranța organelor de anchetă și judiciare”, descrie cu lux de amănunte despre „legăturile complexe formate de procurori și încercarea acestora de a prelua controlul asupra proceselor economice și politice din țară”.
Deși promite că vor urma și alte informații, în prima scrisoare autorul își concentrează atenția asupra activității procurorului-șef Anticorupție, Viorel Morari, dar și a mai multor procurori anticorupție.
Realitatea.md a decis să facă public un episod din scrisoarea menționată cu privire la stațiile eoliene deținute de frații Oleg și Viorel Morari în satul de baștină al acestora, Țaul, din raionul Dondușeni, fapt confirmat și de sursele noastre din sistemul Procuraturii.
Bani din vânt: Familia Morari deține trei stații eoliene
Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție deține, prin intermediul fratelui său Oleg Morari o afacere cu trei stații eoliene în nordul țării, satul Țaul, raionul Dondușeni, care este localitatea de baștină a celor doi. Cea de-a patra turbină eoliană este în proces de construcție. Potrivit scrisorii anonime, „compania prin care sunt administrate eolienele se numește IRAROM- Grup SRL (IRAROM = Morari, citit invers), aceasta fiind fondată de cumnata sa Eugenia Morari, iar fratele său fiind administratorul companiei”.
Conform portalului guvernamental de date „date.gov.md”, Societatea cu Răspundere Limitată IRAROM-GRUP a fost înregistrată pe 11 decembrie 2013, având adresa în satul Țaul, raionul Dondușeni. Fondatorul SRL-ului este Eugenia Morari, iar administrator al acestuia, soțul fondatoarei și fratele procurorului anticorupție, Oleg Morari. Cei doi soți sunt fondator și administrator și al IRAROM-INVEST SRL, înregistrată pe 27 aprilie 2018, Oleg Morari deținând fiind fondator și la un alt șir de întreprinderi individuale și SRL-uri, cea mai veche datând din 1993.
Captură: date.gov.md
SRL IRAROM-GRUP are ca domeniu de activități licențiate „Importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”, precum și „Construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările” (sursa).
„Chiar de la începutul afacerii, Oleg Morari, apelând la numele și intervențiile fratelui său, a forțat primăria locală să-i atribuie prin încălcarea prevederilor legale a unui teren pentru construcția unei stații eoliene, care și acum are deficiențe și din cauza căreia satul este supus în permanență unor întreruperi sistematice de curent electric. Astfel, chiar dacă inițial consiliul votase împotriva atribuirii terenului pentru eoliene, peste o săptămână a fost convocată ședința extraordinară a consiliului local și consilierii au votat unanim această decizie”, se mai arată în scrisoarea trimisă la adresa redacției.
Astfel, la moment, frații Morari dețin trei stații eoliene și se pregătesc pentru instalarea celei de-a patra:
Potrivit autorului, IRAROM-Grup ar fi încercat să evite declararea la vamă a celor 900 mii de euro, pe care urma să-i plătească producătorului german pentru achiziționarea a trei stații de acest tip. Astfel, vameșii care s-au opus ilegalității în acest caz, ar fi fost ulterior reținuți de către Procuratura Anticorupție, condusă de Viorel Morari, în baza unor dosare intentate în regim de urgență.
„Aproximativ, după același scenariu a pătimit și fostul Director RED Nord-Vest în 2017, care nu a fost tare receptiv la solicitările de a contribui cu resursele întreprinderii de stat la dezvoltarea stațiilor eoliene în regiune”, se mai spune în scrisoare, acest episod fiind confirmat de sursele Realitatea.md.
Fostul director al Întreprinderii de Stat Rețelele Electrice de Distribuție Nord Vest Viorel Babii, fost președinte al raionului Fălești, numit în primăvara acestui an de guvernarea democrată, într-adevăr are calitatea de învinuit într-un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupție la sfârșitul anului 2017 pentru abuz de serviciu. După cum menționează „Moldova Curată”, dosarul a fost inițiat în baza constatărilor Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat o revizie la RED Nord-Vest ce a cuprins perioada 2012-2017 și a scos la iveală nereguli serioase la utilizarea banilor, în perioada în care întreprinderea de stat era condusă de Viorel Babii.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, prejudiciul adus întreprinderii de către Babii s-ar ridica la câteva milioane de lei. Fiind cercetat în acest dosar de abuz de putere, la începutul anului 2018 Viorel Babii a fost anunțat în urmărire internațională. Ulterior însă, prin intermediul avocaților săi, bănuitul i-a anunțat pe procurori că este gata să colaboreze cu ancheta, iar astfel în luna martie 2019 măsura preventivă – arestul – a fost anulată. La 15 aprilie 2019 Procuratura Anticorupție a anunțat că urma să îi înainteze învinuirea lui Viorel Babii.
Banii nu au miros: Frații Morari, proprietari ai unei benzinării la intrarea în satul de baștină
Un alt domeniu de activitate al Societății cu Răspundere Limitată IRAROM-Grup este „Importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”. Astfel, tot la intrarea în satul de baștină, familia Morari deține și o stație PECO.
Acum doi ani, rețeaua Vento (Tirex) ar fi dorit să construiască în apropierea benzinăriei familiei Morari, o altă stație de alimentare cu petrol. „Astfel, Viorel Morari, folosindu-se de comunicarea sistematică cu Plahotniuc și manipulând informațiile în modul în care îi convenea, s-a ajuns la situația că co-proprietarii Vento sau trezit cu dosar penal și unul dintre ei a stat în arest 12 luni pentru „spălare de bani””, se arată în scrisoarea anonimă.
Anterior, presa a relatat că fostul administrator al rețelei de benzinării „Tirex-Petrol” și co-proprietar (împreună cu Adrian Borș) al rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici, într-un dosar intentat de procurorii Anticorupție.
Potrivit unui comunicat al PA, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționează în comunicat.
La începutul lunii martie curent, Igor Borș a fost eliberat din detenție, datorită faptului că legislația nu permite plasarea unei persoane în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Dosarul pe cazul co-proprietarului Vento a fost instrumentat de procurorul Roman Statnîi, despre care autorul scrisorii anonime spune că este un „apropiat și prieten a lui Viorel Morari” și „a avut și el motive personale și de afaceri familiale să se răfuiască cu administratorii rețelei Vento”.
Este de menționat că, potrivit autorului scrisorii anonime, acestea sunt „câteva din episoadele colectate pe parcursul ultimilor 2 ani, care se referă la legăturile complexe formate de procurori și încercarea acestora de a prelua controlul asupra proceselor economice și politice din țară”.
La finalul scrisorii, acesta precizează că „dacă vă interesează mai mult, va urma”.