Suedia și Finlanda își instruiesc cetățenii cu privire la modul de supraviețuire în război, pe fondul conflictului din Ucraina.
Cele două țări au aderat la NATO în ultimii doi ani, pe fondul amenințării tot mai mari ce vine dinspre Rusia. Multe țări europene au intensificat de atunci cheltuielile militare pentru a consolida securitatea pe termen lung în regiune.
Cele aproximativ cinci milioane de broșuri trimise suedezilor prin poștă îi instruiesc cum să se pregătească pentru efectele conflictelor militare, întreruperi de comunicații și întreruperi de curent, precum și evenimente meteorologice extreme.
Broșura are 32 de pagini și conține un ghid detaliat despre cum să supraviețuim când suntem loviți de război.
Autoritățile au oferit sfaturi despre cum pot locuitorii să-și gestioneze gospodăria în caz de război. De asemenea, broșura include și sfaturi pentru părinți și tutori, instruindu-i cum să păstreze scutecele, medicamentele și alimentele pentru copii.
Milioanele de gospodării vor primi broșurile începând cu 18 noiembrie, iar guvernul s-a asigurat că în două săptămâni vor finaliza procesul de distribuție.
În prezent, broșura se află la a cincea versiune a sa, prima fiind publicată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Versiunea digitală a broșurii, lansată în octombrie, a fost descărcată de aproximativ 55.000 de ori, a adăugat agenția.
„Starea lumii s-a înrăutățit drastic în ultimii ani. Războiul se poartă în vecinătatea noastră. Evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente. Amenințările teroriste, atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare sunt folosite pentru a ne submina și a ne influența”, se arată într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei Suedeze pentru Contingenţe Civile (MSB).
În cea mai nouă ediție, sunt incluse sfaturi despre evacuare, oprirea sângerărilor, cum pot face față anxietății, pregătirea pentru animalele de companie, cum trebuie prezentată criza de război copiilor și cum pot fi sprijiniți membrii deosebit de vulnerabili ai populației.
La începutul acestui an, Norvegia și Danemarca – alți doi membri ai blocului format din 32 de partide – au distribuit îndrumări actualizate în timpul războiului cu privire la modul în care oamenii ar trebui să se pregătească pentru potențiale crize.