SUA au menținut presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult în protejarea civililor palestinieni în timpul ofensivei violente împotriva militanților Hamas în Gaza, chiar dacă Washingtonul s-a opus prin cererii Consiliului de Securitate al ONU privind o încetare imediată a focului.

Luptele au escaladat și bilanțul victimelor palestiniene a crescut vineri, Israelul lovind enclava de la nord la sud, într-o fază extinsă a războiului de două luni împotriva grupării islamiste Hamas, scrie Reuters, potrivit mediafax.

Denunțând un „coșmar umanitar în spirală”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că niciun loc din Gaza nu este sigur pentru civili, cu câteva ore înainte ca SUA să se opună prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate, susținută de marea majoritate a membrilor săi, care cerea o încetare a focului în scop umanitar în Gaza.

Votul a lăsat Washingtonul izolat din punct de vedere diplomatic în cadrul Consiliului format din 15 membri.

Treisprezece membri au votat în favoarea proiectului de rezoluție înaintat de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abținut.

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat în fața consiliului: „Nu susținem apelul acestei rezoluții pentru o încetare a focului nesustenabilă, care nu va face decât să planteze semințele pentru următorul război”.

Statele Unite și Israelul se opun unei încetări a focului, spunând că aceasta ar fi doar în beneficiul Hamas, pe care Israelul a jurat să o anihileze ca răspuns la ravagiile militanților din data de 7 octombrie.

În schimb, Washingtonul sprijină „pauzele”, cum ar fi oprirea luptelor timp de șapte zile, în urma căreia Hamas a eliberat unii ostatici și a crescut fluxul de ajutor umanitar. Acordul a eșuat la 1 decembrie.

SUA se opun cererii Consiliului de Securitate de încetare a focului

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat în fața consiliului că votul înseamnă că „milioane de vieți palestiniene atârnă în balanță”.

Ezzat El-Reshiq, un membru al biroului politic al Hamas, a condamnat veto-ul american spunând că e „inuman”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat: „O încetare a focului va fi posibilă doar cu returnarea tuturor ostaticilor și distrugerea Hamas”.

La Washington, Casa Albă a declarat vineri că Israelul ar putea face mai mult pentru a reduce numărul victimelor civile și că SUA împărtășește preocupările internaționale cu privire la situația umanitară din Gaza.

„Cu siguranță recunoaștem cu toții că se poate face mai mult pentru a încerca să reducem numărul victimelor civile”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională de la Casa Albă, John Kirby.

Joi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ascuțit limbajul Washingtonului, afirmând că este imperativ ca Israelul să ia măsuri pentru a proteja populația civilă din Gaza. „Și rămâne un decalaj între… intenția de a proteja civilii și rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a declarat el într-o conferință de presă.

Descriind situația ca fiind „la un punct de ruptură”, Guterres a declarat că prăbușirea sistemului umanitar din Gaza ar putea duce la o prăbușire completă a ordinii publice. Majoritatea locuitorilor din Gaza sunt acum strămutați, spitalele sunt invadate și alimentele se epuizează.

Atât locuitorii, cât și armata israeliană au raportat intensificarea luptelor atât în zonele de nord, unde Israelul declarase anterior că trupele sale și-au încheiat în mare parte misiunile luna trecută, cât și în sud, unde au organizat un nou asalt săptămâna aceasta.