Sondajele organizate în timpul campaniei electorale de către organizațiile care primesc finanțări din Occident au favorizat PAS și au prezentat cele mai eronate date. Sociologul român Doru Petruți a analizat cifrele și a ajuns la concluzia că sondajele care au oferit sistematic cele mai mari estimări pentru PAS au fost cele realizate în formula IPP & WhatchDog & CBS-AXA.

„Inclusiv sondajul realizat în ziua votului, sondaj care teoretic trebuia să fie cel mai precis sondaj pentru că a fost realizat pe 11 iulie și a avut cel mai mare volum de eșantion, acest sondaj a oferit PAS un scor cu 8.6% mai mare decât rezultatul înregistrat de acest partid pe teritoriul Republicii Moldova”, scrie Doru Petruți.

Totodată, din tabelul prezentat de Petruți observăm că aceleași organizații IPP & WhatchDog & CBS-AXA au defavorizat Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Astfel, în ziua alegerilor, organizațiile plătite de UE și SUA au diminuat considerabil șansele Blocului, oferindu-le un scor de doar 23,1%, cu 8,2 p.p. mai puțin decât a obținut în realitate.