Sociologii din Republica Moldova dar și cei din România au desființat rezultatele sondajului IRI, prezentate în data de 21 aprilie, la o lună după realizare. Aceștia constată că studiul favorizează în cel mai grosolan mod PAS-ul și președintele Maia Sandu. Totodată, experții se arată nedumeriți de faptul că în sondajul IRI unele partide, care au dispărut de pe arena politică din Moldova, au reînviat.

Astfel, sociologul român Doru Petruți a scris despre sondajul IRI că este realizat telefonic, modalitate deloc recomandată pentru sondajele socio-politice din Republica Moldova.

“Chiar și realizatorii sondajului recunosc în raport că rata de participare la sondaj de doar 9% este mai joasă decât orice standard acceptat în domeniu. Per total, chiar dacă sondajele din aceeași perioadă arătau înrăutățiri ale situației și scăderi pentru PAS și Maia Sandu, sondajul IRI – Magenta arată invers, inclusiv că situația economică a oamenilor se îmbunătățește”, scrie Petruți.

Expertul a amintit că sondajele IRI – Magenta au avut erori mari, de 12%, în perioada pre-electorală din 2019. Totodată, sondajul pre electoral IRI – Magenta a fost singurul în 2020 care a dat o ordine greșită a rezultatelor de la turul I a alegerilor prezidențiale, arătând-o pe Maia Sandu câștigătoare în condițiile în care pe teritoriul Republicii Moldova la turul I Igor Dodon a obținut 36%, iar Maia Sandu 32%.

“Acum, putem constata că aceiași publică cel mai mic procent pentru PSRM din toate cele 10 sondaje publicate până acum. Sondajul citat mai sus capătă și accentele de-a dreptul comice dacă ne uităm la unele partide „trecute” peste pragul electoral sau la ratingul PPEM, partid dispărut total de pe orice radar de mulți ani”, mai scrie Petruți.

Iar sociologul de la Chișinău Mihai Bologan se arată mirat de faptul că PPEM, conform sondajului IRI, are un rating de până la 2%.

“Pentru informație: PPEM nu apare în sondajele IData – Date Inteligente deja de nu știu cât timp, adică e ZERO absolut. Nu e numit de niciunul din mii și zeci de mii de respondenți de mult timp. Iar 1% îl obțin partidele care măcar prin ceva se manifestă. Gen PDM, PUN, PL, Pro-Moldova pot avea 1% sau mai puțin. Chestia e că la lume le place să se îmbete cu apă chioară. Sughiț plăcut!”, a scris Bologan.