Președintele Maia Sandu și-a depășit atribuțiile constituționale prin convocarea secretă la Președinție a unui grup de magistrați din țară. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat, la o conferință de presă, că Maia Sandu a încălcat principiul separării puterilor în stat și și-a permis o ingerință în activitatea instituțiilor judecătorești.
”Acest lucru noi îl catalogăm ca o încercare de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești. Dacă doamna președinte consideră că urmează să întreprindă măsuri în vederea impulsionării reformei în justiție, considerăm că aceste întâlniri urmează să le facă cu CSM ca fiind instituție de administrate a treburilor instanțelor judecătorești, dar nu cu unii judecători, probabil, dumneaei considerând că sunt oameni buni”, a declarat Bolea.
Președintele comisiei juridice, numiri și imunități susține că adunarea de taină este contrară Constituției, dar și Strategiei de reformare a sectorului justiției, adoptată de Parlament la sfârșitul anului trecut și elaborată împreună cu experții internaționali.
”Întâlnirile la un ceai sau cafea cu unii judecători sunt o acțiune care este în detrimentul Constituției, care consfințește separarea puterilor în stat. Aceste întâlniri secrete iscă multe întrebări. Este un eveniment care trebuie să fie mediatizat, ori de fiecare dată când jurnaliștii încercau să dea întrebări de concretizare, Președinția a tăcut”, a menționat Bolea.
În context, deputații PSRM au anunțat că au depus o interpelare cu mai multe întrebări pe care le adresează public Administrației Prezidențiale. Astfel, Președinția este obligată să răspundă care a fost scopul și agenda întrunirii unii grup de magistrați la Președinție, cine a participat, de ce anime acești judecători au fost invitați, ce subiecte au fost supuse discuției, cine sunt angajații Administrației Prezidențiale care au participat la întâlnire, cum se corelează această ședință cu principiul separării puterilor în stat, a fost informat CSM, se află sau nu pe rol la acești judecători cauze administrative, civile sau penale unde Președinția sau persoanele din Administrația Prezidențială sunt vizați, de ce nu a fost făcută publică această întrevedere, vor mai urma astfel de ședințe cu judecătorii.
”Înțelegem care a fost scopul acestei întâlniri. Bănuim că este pusă o presiune pe judecători. Din partea Maiei Sandu deja am asistat pe timpul când era prim-ministru, când a avut tentativa să-și supună Procuratura, prin asumare de răspundere, care ulterior a fost declarată ilegală de Curtea Constituțională și criticată destul de dur de partenerii externi” , a declarat deputatul PSRM Grigore Novac.