Șeful statului Igor Dodon a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO

Șeful statului, Igor Dodon, aflat într-o vizită la Bruxelles, a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, informează MOLDPRES.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon „a reiterat că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămân o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc”.

„Statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Reieșind din acest considerent, intenționăm să obținem recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate permanentă a țării noastre”, a precizat șeful statului.

Totodată, la Bruxelles, Igor Dodon s-a întâlnit și cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Șeful statului a comunicat oficialului european despre propunerea ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, de a demara procesul lichidării munițiilor stocate în regiunea transnistreană.

Igor Dodon a plecat miercuri, 4 septembrie, într-o vizită de două zile la Bruxelles. În timpul acesteia, șeful statului a mai avut întrevederi cu Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič și cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister.

Înainte de a pleca la Bruxelles, Igor Dodon s-a aflat pentru o zi la Moscova, acolo unde ar urma să revină la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a se întâlni cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.