Pentru unii, „proiectul secolului”, pentru alţii, „o absurditate”: un nou plan de renovare a piramidei lui Menkaura (Mykerinos, în greacă) de pe platoul Giza agită tot Egiptul.

Autoritatea de stat responsabilă cu monumentele antice a anunțat un proiect de placare cu granit a piramidei lui Menkaura, ceea ce a atras criticile puternice ale unor egiptologi, care spun că această idee încalcă principiile internaţionale în materie de renovare. Într-o înregistrare video difuzată vineri, secretarul general al Consilului Suprem al Antichităţilor Egiptene, Mostafa Waziri, arată muncitori aliniind blocuri de granit la baza piramidei, cea mai mică dintre cele trei piramide de pe platoul Giza.

Când a fost construită, piramida lui Menkaura a fost acoperită cu granit. De-a lungul timpului, ea şi-a pierdut o parte din înveliş. Proiectul actual îşi propune să restaureze acest strat de granit pentru a-i reda piramidei aspectul original. Această „renovare” va dura „trei ani” şi va fi „un cadou din partea Egiptului pentru lumea din secolul XXI”, a declarat Waziri, şeful misiunii egipteano-japoneze responsabile cu acest proiect, dând asigurări că proiectul „ne va permite să vedem, pentru prima dată, piramida lui Menkaura aşa cum a fost construită de vechii egipteni”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Sub înregistrare însă au răbufnit zeci de comentatori îngroziţi. „Nu se poate!”, a scris, vizibil indignată, egiptoloaga Monica Hanna pe Facebook. „Tot ce mai lipsea era placarea piramidei lui Mykerinos! Când vom înceta cu absurditatea în ceea ce priveşte gestionarea patrimoniului egiptean?”, s-a întrebat ea.

„Toate principiile internaţionale în materie de renovare interzic astfel de intervenţii, toţi arheologii trebuie să se mobilizeze imediat”, a adăugat specialista.

„Când va apărea proiectul de îndreptare a Turnului din Pisa?”, a scris pe internet un alt utilizator, referindu-se la monumentul italian cunoscut tocmai pentru că este înclinat. În Egipt, o ţară care se bazează pe turism pentru 10% din PIB-ul său şi care găzduieşte Piramida lui Keops, singura dintre cele şapte minuni ale lumii antice care mai poate fi admirată astăzi, problema conservării patrimoniului este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor porţiuni întregi din Cairo-ul istoric a mobilizat puternic o societate civilă căreia i s-a interzis aproape orice activitate politică şi care îşi concentrează în prezent cea mai mare parte a luptei împotriva regimului pe terenul urbanismului şi al patrimoniului. În ultimele zile, dezbaterea s-a axat asupra unei moschei din secolul al XV-lea din Alexandria, în nordul ţării, Moscheea Abu al-Abbas al-Mursi. Guvernoratul a anunţat că a deschis o anchetă după ce un antreprenor responsabil cu lucrările de renovare a decis să vopsească în alb plafoanele ornamentate, sculptate şi colorate ale celei mai mari moschei din cel de-al doilea oraş ca mărime din Egipt.