Puterile nucleare măresc numărul focoaselor nucleare dislocate pe fondul conflictului Rusia-Ucraina, a arătat Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm. În ianuarie 2023, din 12.512 focoase, aproximativ 9576 se aflau în depozite pentru o potențială utilizare – cu 86 de unități mai mult decât în ianuarie 2022.

Statele Unite au crescut numărul focoaselor dislocate de la 1744 până în 1770, Rusia de la 1588 până în 1674. Doar aproximativ 2 mii de focoase – aproape toate aparțin Federației Ruse și Statelor Unite – se aflau într-o stare de alertă ridicată (înseamnă echiparea lor cu rachete sau desfășurarea aviației strategice la baze aeriene).

Lideri în ceea ce privește numărul de focoase dislocate în ianuarie 2023:

SUA – 1770 (a fost în ianuarie 2022 – 1744);

Rusia, 1674 (1588);

Franța, 280 (280);

Marea Britanie – 120 (120).

Rusia ocolește în mod semnificativ Statele Unite în ceea ce privește numărul de focoase stocate – 2815 față de 1938. Numărul total de focoase – dislocate și stocate – în Statele Unite a rămas neschimbat (3708). În Rusia, această cifră a crescut de la 4477 la 4489. Numărul total de focoase, luând în considerare cele dezafectate, este de 5244 în Statele Unite (-184) și 5889 în Rusia (-88).

În total, aproximativ 3844 de focoase sunt dislocate pe rachete și aeronave din lume. Nouă puteri nucleare – Marea Britanie, Israel, India, China, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Statele Unite, Franța – continuă să-și modernizeze arsenalele nucleare. Unii dintre ei au desfășurat în 2022 noi sisteme de armament echipate cu arsenale nucleare sau capabile să le folosească.

Rusia și Statele Unite dețin aproape 90% din toate armele nucleare. SIPRI consideră că dimensiunea arsenalelor lor nucleare a rămas “relativ stabilă în 2022”. Cu toate acestea, experții remarcă o scădere a transparenței în această privință atât din partea Federației Ruse, cât și din partea Statelor Unite, în contextul conflictului din Ucraina. Separat, raportul analizează suspendarea dialogului dintre Moscova și Washington privind stabilitatea strategică. Cu toate acestea, potrivit SIPRI, forțele nucleare strategice dislocate ale celor două țări rămân în limitele Tratatului de reducere a armelor strategice.

China și-a mărit arsenalul nuclear de la 350 de focoase la 410. Vorbim despre arme stocate. SIPRI consideră că numărul rachetelor balistice chineze până la sfârșitul deceniului ar putea ajunge din urmă cu cele rusești sau americane.

SIPRI se așteaptă la o creștere a numărului de focoase în Marea Britanie, pe baza declarațiilor autorităților. Cu toate acestea, țara a încetat anterior să mai dezvăluie public date privind armele dislocate. Franța a continuat să lucreze la crearea unui submarin nuclear echipat cu rachete balistice de generația a treia, o nouă rachetă de croazieră cu lansare aeriană.

India și Pakistanul și-au extins arsenalele nucleare și au continuat să dezvolte noi sisteme de livrare. Pakistanul este principala țintă a Indiei de descurajare nucleară. Cu toate acestea, New Delhi lucrează, de asemenea, la crearea de sisteme cu rază lungă de acțiune, inclusiv cele care pot atinge ținte în China.

RPDC (Coreea de Nord) nu a efectuat teste nucleare în 2022, dar a efectuat peste 90 de lansări de rachete de testare. Unele dintre rachetele lansate pot fi echipate cu focoase nucleare. Potrivit SOPRI, RPDC a produs 30 de focoase și are materialele necesare pentru a crește numărul acestora la 50-70. Israelul, care nu recunoaște oficial prezența armelor nucleare, potrivit experților, și-a modernizat arsenalul.

sursa