Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, viceamiralul Viktor Sokolov, a anunţat că a sporit măsurile pentru protecţia navelor şi a bazei lor de la Sevastopol împotriva atacurilor cu drone, relatează agenţia TASS, conform news.ro.

  • „Din cauza ameninţării atacurilor în care sunt folosite complexe robotice de suprafaţă şi subacvatice, au fost sporite mijloacele tehnice de protecţie a bazei principale a flotei şi a acostamentelor navelor, au fost dotate posturi pentru supraveghere optico-electronică şi radiotehnică”, a declarat Sokolov într-un interviu acordat ziarului armatei Krasnaia Zvezda.

Comandantul Flotei ruse a Mării Negre a declarat că apărarea este întărită pe fondul unei avalanşe de atacuri cu drone ucrainene care vizează baza sa principală, portul Sevastopol din Crimeea.

Sevastopolul a fost atacat în repetate rânduri cu drone de la începutul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, dar Ucraina evită să îşi asume responsabilitatea directă pentru loviturile asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în mod unilateral în 2014.

Pe de altă parte, potrivit agenţiei Interfax, în acelaşi interviu viceamiralul Sokolov a anunţat că Flota Mării Negre, a cărei navă amiral, crucişătorul Moskva, a fost scufundată de Ucraina în aprilie 2022, va primi patru nave noi în 2023. Este vorba despre trei distrugătoare de ultimă generaţie din seria Karakurt, înarmate cu rachete de înaltă precizie, şi de o nouă navă de patrulare.

Rusia și-a trecut în stare de alertă flota din Marea Neagră.