După Mali, ministrul rus al Afacerilor Externe a continuat ofensiva diplomatică a Moscovei în Africa la Nouakchott, terenul unei competiții strategice între marile puteri.

Miercuri, 8 februarie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a extins oferta de sprijin a Moscovei împotriva jihadiștilor către Mauritania, spunând că respectă pozițiile acestei țări care s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Domnul Lavrov a continuat la Nouakchott ofensiva diplomatică rusă în Africa, terenul unei competiții strategice între marile puteri intensificată de războiul din Ucraina, relatează Le Monde preluat de Rador.

Marți, în Mali, unde Rusia a devenit partenerul privilegiat după preluarea puterii de către armată, el a promis ajutorul Moscovei țărilor din Sahel și Golful Guineei împotriva jihadiștilor și a lăsat să se înțeleagă o implicare sporită pe continent. Cu Mauritania, domnul Lavrov mergea într-o țară esențială între Maghreb și Africa subsahariană.

După ce a suportat ea însăși greul impulsului jihadist, Mauritania, o țară vastă, în cea mai mare parte deșertică, de 4,5 milioane de locuitori, nu a suferit niciun atac din 2011, când jihadismul s-a răspândit în alte părți în Sahel, în Mali, Burkina Faso și Niger, pentru a amenința acum Golful Guineei mai la sud.

content-image

De asemenea, Mauritania a votat în martie 2022 pentru rezoluția ONU prin care se cerea Rusiei să-și înceteze imediat operațiunile militare în Ucraina, în timp ce multe țări africane s-au abținut sau s-au abținut sau au decis să nu ia parte la vot. În octombrie 2022, a votat pentru o rezoluție împotriva anexării a patru regiuni ale Ucrainei de către Rusia. Pe de altă parte, ea s-a abținut în noiembrie în timpul votului privind despăgubirile de război pe care Rusia ar trebui să le plătească Ucrainei.

“Ne-am exprimat respectul pentru politica de neutralitate dusă de Mauritania în mod consecvent pe toate axele”, a precizat domnul Lavrov într-o declarație către jurnalişti.

“Această neutralitate nu împiedică Mauritania să joace un rol activ în examinarea problemelor continentului african, mai ales a celor care există în apropierea Mauritaniei. Vorbesc despre amenințarea teroristă din regiunea sahelo-sahariană și sarcinile îndeplinite pentru a rezolva impasul în procesul de reglementare din Sahara de Vest”, la granița cu Mauritania și teatrul unui conflict între Maroc și Frontul Polisario, susținut de Algeria, a spus Lavrov.

“Vom sprijini în mod activ aceste eforturi ale prietenilor noștri africani, presupunând că aceștia sunt interesaţi să fie asistați în această activitate”, a adăugat el.

Serghei Lavrov a fost primit de președintele Mohamed Ould Ghazouani, a informat agenția națională de presă.