Două bombardiere strategice ruseşti au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste şapte ore, a transmis marţi, printr-un comunicat, Ministerul Apărării rus, în contextul în care premierul nipon Fumio Kishida efectuează o vizită în Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Avioanele Tupolev Tu-95MS sunt capabile să transporte arme nucleare, iar Moscova trimite cu regularitate astfel de aeronave deasupra apelor internaţionale din Arctic, Atlanticul de Nord şi Pacific ca semn de forţă.

Momentul acestui nou zbor pare să fi fost ales mai ţintit decât de obicei, în contextul în care prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, efectuează marţi o vizită la Kiev în semn de solidaritate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în războiul cu Rusia.

Postul japonez de televiziune NHK a arătat imagini cu Kishida urcând la bordul unei tren în oraşul polonez Przemysl, din apropiere de graniţa cu Ucraina.

Ce spune Rusia

Rusia susţine că bombardierele strategice au efectuat un “zbor programat”, fiind escortate de avioane de luptă. Conform Moscovei, zborul s-a desfăşurat în conformitate cu dreptul internaţional şi a avut loc deasupra apelor neutre.

În februarie, forţe de apărare aeriană nord-americane au fost trimise să intercepteze mai multe bombardiere strategice şi avioane de luptă ruseşti care zburau în spaţiul aerian internaţional din apropiere de Alaska.

Japonia, istoric vechi cu Rusia

Japonia, care are propria dispută teritorială cu Moscova în jurul unor insule din Pacificul de Nord ce datează de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, este un aliat asiatic cheie al SUA şi membră a G7, grupul celor mai bogate şapte democraţii, şi s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Deplasarea lui Kishida în Ucraina coincide cu vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

sursa