Consilierul municipal al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Cojuhari, a fost numit în funcția de director interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Cojuhari menționa că se simte onorat de încrederea acordată pentru ocuparea acestui post important la o instituție legendară.
Consilierul PAS l-a înlocuit la acest post pe Vitalie Zaharia, cel care în dimineața zilei de 21 septembrie 2021 și-a anunțat demisia. În același timp, Zaharia nu a dezvăluit motivul demisiei, în spațiul public vehiculând-se informația precum că s-ar fi făcut presiuni din partea noii puteri.
Discrepanța din declarația de avere
În cea mai recentă declarație de avere și interese personale, Roman Cojuhari indică că, în anul 2020 a încasat un salariu de peste 129 000 lei de la IP Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului Republicii Moldova, dar și o indemnizație de 76 273 lei de la Primăria municipiului Chișinău.
În același timp, Roman Cojuhari a indicat un apartament cumpărat în anul 2016, de 73,4 M2 contra sumei de doar 406 411 lei – dacă ar fi să transpunem această sumă în euro (19 587,87 EUR – conform cursului BNM în data de 22.09.2021), putem cu ușurință să verificăm pe site-urile specializate de anunțuri că astfel de imobil, nu se va regăsi la așa preț bun.
Noul director al Î.S. „Poșta Moldovei” mai indică în declarație că a încasat anul trecut, suma de 18 599,61 lei sub formă de indemnizații de la S.A. Combinatul Auto nr. 4 din Chișinău și S.A. „Apă Canal Chișinău” din activitatea de reprezentant al statului în societățile comerciale. La fel, Cojuhari a obținut dividende de la RV ProInvest (fondatorul firmei fiind chiar el) – 140 411,22 lei, precum și un venit obținut din vânzarea automobilului, marca căruia nu se specifică, de doar 20 000 lei.
La capitolul datorii, Cojuhari indică faptul că în 2017, a contractat un credit de 396 179,9 lei de la MAIB, a cărei scadență este anul 2032.
Ex-șef de la BEM și legătura cu ”Metalferos”
La o verificare amplă a informației despre funcțiile deținute în trecut de Roman Cojuhari, s-a identificat faptul că aceasta a lucrat în perioada anilor 2013-2014, șef al Secției Marketing din cadrul Băncii de Economii (BEM) – cea care face parte din schema devalizării sistemului bancar din Republica Moldova – Furtul Miliardului.
Coincidență sau nu, dar în perioada când Roman Cojuhari ocupa funcția de șef al Secției Marketing al BEM-ului, actualul deputat al PAS, Dumitru Alaiba, dădea asigurări în presă că la BEM totul va fi bine. Și asta în pofida faptului că experții financiari și diverși politicieni trăgeau semnale de alarmă că în realitate de la BEM se fură banii moldovenilor.
La rândul său, Viorica Cojuhari, soția noului director interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, activează la Agenția Proprietății Publice și indică venituri din salariul în declarație de – 59 362,57 lei.
Pe parcursul carierei sale, aceasta a reușit să activeze și să ia parte în consiliul de administrație la așa companie ca ”Franzeluța”, încasând de la aceasta o indemnizație de 8 218,43 lei
De asemenea, Viorica Cojuhari se regăsește în Comisia de Cenzori a companiei S.A. ”Metalferos” – una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului, implicată în multiple scheme de spălări de bani și evaziuni fiscale și care a fost scoasă la privatizare de către Guvernul Chicu, la începutul anului 2020.
În rând cu această companie, aceasta a indicat obținerea unei indemnizație de 15 077,02 lei.
Familia Cojuhari mai deține 100% acțiuni la RV Pro Invest (companie a cărui administrator este Roman Cojuhari și care a fost fondată în anul 2019, în perioada când Roman Cojuhari devenea consilier municipal), tipul de activitate a acesteia fiind – Comercial/Intermediere imobiliară/Agenție de publicitate, valoare de cumpărarea a acesteia fiind de doar 100 lei.
Precizăm că, exponentul PAS, Roman Cojuhari a fost desemnat în calitate de administrator interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” marți, 21 septembrie.