Persoane asociate cu agențiile ucrainene de informații și cu organele de drept ar putea fi implicate în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Despre aceasta se arată într-o investigată realizat de către jurnaliștii RISE Moldova, împreună cu cei de la Slidstvo.Info. Potrivit sursei, în această operațiune unele persoane ar fi folosit documente false pentru a traversa frontiera Republicii Moldova.

Astfel, pe 24 martie 2021, după-amiază, la punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci s-au prezentat doi bărbați care au aproximativ 40 de ani. După controlul de rutină, aceștia au traversat pe jos podul peste Nistru și au ajuns în Moldova. Potrivit RISE Moldova, cei doi sunt Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi, care aveau pașapoarte ucrainene. Ambii bărbați sunt asociați cu serviciile militare de spionaj, deși, la prima vedere acest fapt nu este evident.

Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au obținut documente cu unele date personale ale lui Yurii Kovalenko. Aceste documente indică faptul că, cel mai probabil, persoana din pașaportul obținut și cetățeanul ucrainean Yurii Kovalenko sunt una și aceeași. Bărbatul, care acum are 34 de ani, a studiat la instituția de învățământ militar-superioară din Odessa.

„L-am contactat pe Yuri Kovalenko în seara zilei de 7 aprilie. Bărbatul a spus că nu poate comenta implicarea sa în serviciile de informații militare. „Îmi pare rău, nu vă dau niciun comentariu. Nu vă pot spune nimic despre asta„, a spus Kovalenko. În același timp, el a confirmat că a fost în Moldova în perioada 24 martie – 3 aprilie. Dar ce anume a făcut, bărbatul a refuzat să explice. La o întrebare directă a jurnaliștilor dacă a fost implicat în răpirea judecătorului Ceaus, Yuri Kovalenko a răspuns: „Lasă-mă să îți notez numărul de telefon și, probabil, te voi contacta. Pentru că dialogul nostru nu va fi constructiv”, se arată în investigație.

Kovalenko a venit în Moldova împreună cu Eduard Stavitsky, dar potrivit jurnaliștilor RISE Moldova, această identitate este falsă, iar omul din spatele acestui nume ar fi Andrei Kutsenko. Cetățeanul Kutsenko are o pregătire militară și a slujit în Direcția de spionaj din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina.

O altă persoană implicată în răpirea lui Ceaus ar fi Alexandr Kosteniuk, un fost polițist din Ucraina. Numele lui Kosteniuk apare într-o anchetă penală din țara vecină, pentru extorcare de bani. Mai exact, subalternii lui Kosteniuk au încătușat un cetățean, i-au pus pistolul la tâmplă și au extorcat 4000 de dolari SUA și un kilogram de chihlimbar. Jurnaliștii Slidstvo.Info au încercat să afle reacția lui Kosteniuk, dar acesta a negat orice implicare în răpirea lui Ceaus.

Un alt membru al grupării, care l-ar fi răpit pe ex-judecătorul ucrainean, este Mihail Bulega, în vârstă de 30 de ani. Acesta a slujit în serviciile speciale ale Gărzii Naționale a Ucrainei. Bulega a confirmat că a fost în Republica Moldova în perioada când a fost răpit Ceaus. Bărbatul susține că a fost la odihnă, pentru că „Republica Moldova este țara vinului”. Și Bulega neagă orice implicare în răpirea lui Nicolae Ceaus.

„Deci, după cum putem vedea, în povestea răpirii unui judecător ucrainean în Moldova, urmele serviciilor speciale ucrainene și ale foștilor angajați din serviciile secretele sunt destul de clare. Au ajuns în Moldova și au părăsit țara aproape în același timp, iar doi dintre ei au confirmat că s-au aflat în Republică Moldova, exact în momentul în care Ceaus a fost răpit”, conchide jurnaliștii de la RISE Moldova, care au promis că vor reveni și cu alte detalii importante.