Numărul persoanelor care vin la Centrul Moldexpo este în continuă creștere. Potrivit primarului general Ion Ceban, de la începutul războiului Ruso-Ucrainean, în jur de 15 mii de persoane au cerut ajutor și cazare.

„Aproape 3 săptămâni suntem toți implicați în acțiunile pentru a ajuta voluntarii. Mulțumesc voluntarilor care s-au alăturat inițiativei noastre. Nu impunem pe nimeni să facă acest lucru. Fiecare cum decide. Facem o echipă mare cu care din prima zi, am reușit să ajutăm, circa 15 mii de persoane care au fost înregistrați prin centrul Moldexpo și repartizați la celelalte centre de plasament de pe teritoriul Chișinăului.

Informez că, am fost ieri întrebat de mai multă presă. Moldexpo nu este unicul centru de plasament. Aduc aminte că primele zile aceta era unul de triere, iar oamenii care veneau circa 3 mii într-o singură zi, erau repartizați în diverse centre, acele 45 deschise în Chișinău de către Primărie și Preturi, dar și cu suportul partenerilor publici sau privați.
Mă refer la locurile amenajate de instituțiile primăriei, de Universitățile USM, UTM, ASEM, Spitale dar și unii parteneri privați, hoteluri, agenți imobiliari. În această perioadă Asociația MĂR, marea majoritate a restaurantelor, magazinelor, puncte comerciale, au ajutat pentru a hrăni acești oameni, dar și pentru a le oferi strictul necesar. Oameni simpli care au venit și continuă să aducă produse”, a declarat Ceban.

Edilul a punctat că toate acestea au fost și sunt repartizate la necesitate. Primarul a mulțumit ambasadelor, Partenerilor internaționali, Organizațiilor neguvernamentale care vin cu diverse suport.

„Toate aceste bunuri sunt luate la evidență și folosite strict pentru a ajuta refugiații. Acum avem un depozit unde sunt donate de către cetățeni și toți cei care au dorit: haine, încălțăminte, produse igienice, etc. Dar deoarece cunoaștem pe lângă refugiații care sunt cazați în Chișinău în centrele de plasament, există cetățeni care au luat acasă refugiați și sigur la toți este complicat.

În acest sens ne-am gândit să elaborăm mecanismul de repartizare a donațiilor de la punctul de colectare a Primăriei Chișinău. Și anume de a oferi pungi cu strictul necesar persoanelor fizice care necesită ajutor. Bunurile vor fi eliberate în baza pașaportului fiind făcută o copie și dusă evidența bunurilor și oamenilor. Procedura de distribuire o vom lansa la finele săptămânii curente. Să știți că nu avem multe, dar din ce este colectat vrem să ajungem la fiecare care necesită ajutor. Sperăm că și acele ajutoare care au ajuns din străinătate la Autoritatea Centrală să fie repartizate în curând, astfel ca să putem ajuta”, a conchis Ceban.