Redresarea ajutorului extern către Afganistan, după revenirea talibanilor la putere în 2021, a provocat o criză gravă în sistemul de sănătate al țării, potrivit unui raport publicat luni de Human Rights Watch (HRW), relatează dpa.

Fereshta Abbasi, cercetătoare în cadrul organizației cu sediul la New York, a declarat: „Lipsa ajutorului extern pentru dezvoltare și încălcările drepturilor de către regimul taliban au provocat o criză catastrofală în sistemul de sănătate din Afganistan, afectând în mod disproporționat femeile și fetele”. Abbasi a subliniat că „Talibanii au împiedicat grav femeile să ofere sau să aibă acces la asistență medicală, în timp ce costul tratamentelor și al medicamentelor i-a împiedicat pe mulți afgani să aibă acces la acestea”.

HRW a cerut guvernelor să exercite presiuni asupra talibanilor în cadrul viitoarei reuniuni organizate de ONU la Doha, pentru a elimina restricțiile privind educația și accesul la locuri de muncă pentru femei și pentru a aloca resurse pentru sistemul de sănătate și serviciile esențiale, cum ar fi sistemul bancar, gestionarea accesului la apă și energie electrică. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 23,7 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populația Afganistanului – vor avea nevoie de asistență umanitară în 2024.