Relațiile internaționale se încing pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas, iar țările arabe sau cu majoritate musulmană își manifestă pozițiile din ce în ce mai clar. Într-un context în care se percepe că este un conflict între musulmani și evrei, aceste țări își exprimă intenția de a interveni direct în război, mai ales dacă Israelul intervine în Fâșia Gaza.

Liga Arabă: Cu cei 22 de membri, Liga Arabă a organizat o reuniune de urgență la Cairo, unde președintele Ligii, Ahmed Aboul Gheit, a făcut un apel către secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, să condamne “eforturile nebunești ale Israelului de a transfera populația”.

Egiptul: Unul dintre jucătorii cheie în criză, Egiptul și președintele său, Sisi, au avut un rol semnificativ în negocierile privind evacuarea cetățenilor străini din Fâșia Gaza și acordarea de ajutoare umanitare.

Iranul: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a amenințat că Iranul este pregătit să intervină direct în război, spunând: “Dacă nu veți opri atacurile, vom interveni.”

În același timp, unele țări își revizuiesc pozițiile față de Israel:

Arabia Saudită: Prințul moștenitor Mohammad bin Salman a suspendat procesul de normalizare a relațiilor cu Israelul, iar convorbiri telefonice cu lideri importanți indică o schimbare în abordarea sa.

Iordania: Regele Abdullah a avertizat împotriva oricărui demers de forțare a palestinienilor să părăsească teritoriul, subliniind importanța prevenirii extinderii crizei în regiune.

Irak: Prim-ministrul irakian Mohammed Shia’ Al Sudani a susținut atacul organizat de Hamas în Israel, chemând irakienii să sprijine cauza palestiniană.

Qatar: Emirul Qatarului, Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a subliniat la întâlniri cu lideri internaționali importanța deschiderii coridoarelor sigure pentru ajutoare în Fâșia Gaza și evitarea extinderii confruntărilor în regiune.

Situația din Orientul Mijlociu atrage atenția și implicarea tot mai evidentă a acestor state indică o intensificare a tensiunilor regionale.