PSRM se declară nedumerit în legătură cu acuzațiile nefondate din partea unui grup de deputați din Parlamentul European. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că afirmațiile greșite ale oficialilor europeni ar putea fi făcute doar din lipsă de documentare.

“Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău. Totodată, suntem deschiși pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă și îndemnăm că aceștia să încerce să obțină o documentare a situației de la instituțiile statului”, susține formațiunea.

În acest context, PSRM a venit cu mai multe precizări.

“Din declarația grupului de deputați europeni nu este foarte clar la ce anume se referă ei când vorbesc despre “recentele schimbări electorale adoptate de PSRM”. Subliniem că în acest an Parlamentul de la Chișinău nu a făcut modificări în Codul electoral, astfel ca acestea să poată fi aplicate la alegerile prezidențiale din noiembrie”, se arată în comunicat. 

Cât despre nemulțumirea deputaților europeni față de partea legislației electorale ce se referă la finanțarea candidaților, socialiștii au precizat că prevederile ce țin de reducerea finanțării candidaților au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și PPDA.

„Mai mult, reducerea plafonului de donații către un concurent electoral la cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs a fost propusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. La fel, mai subliniem că legislația prevede clar că niciun concurent electoral nu poate primi bani de la bugetul de stat, decât sub formă de împrumut. În aceste condiții, partidele, care sunt finanțate de stat, nu pot să facă transfer în fondul electoral al candidatului”, se mai arată în comunicatul de presă al socialiștilor.