Președintele R. Moldova, Maia Sandu, consideră scrisoarea expediată de Mitropolitul Vladimir către Patriarhul rus Kirill, în care șeful Bisericii Ortodoxe a Moldovei anunță că lumea rusă, promovată de Moscova, este străină valorilor naționale ale moldovenilor, drept una curajoasă.

În cadrul unei emisiuni televizate, șeful statului a menționat că toate forțele din societate trebuie să lucreze la bunăstarea cetățenilor și la pacea din societate.

„Cred că este o scrisoare curajoasă, dar mă opresc aici. Cum am mai spus, toate forțele din societate trebuie să lucreze la bunăstarea cetățenilor și la pacea din societate”, a declarat Maia Sandu.

Pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Ulterior, deputatul PAS Oazu Nantoi a venit cu o reacție și a spus că „trebuie să constatăm că în această scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R. Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse”.

Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.

sursa