Declarația a fost făcută de un deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul conferinței „Combaterea propagandei sau război declarat libertății de exprimare?”, transmite eNews.

Răileanu a calificat ceea ce se întâmplă în sfera mediatică, drept o tragedie, un atac raider asupra presei, menționând că acesta a început nu vineri seara, ci în toamna anului 2021, când majoritatea parlamentară a modificat Codul serviciilor audiovizuale într-un mod extrem de brutal și a pus sub control politic Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului.

„Din păcate, publicul nu a reacționat atunci în niciun fel, poate nici noi nu am reacționat suficient pentru a trage un semnal de alarmă. Atunci nici măcar nu au auzit de partenerii europeni. Directorul general pentru drepturile omului al Consiliului Europei a avertizat autoritățile moldovenești împotriva politizării acestor instituții, dar majoritatea nu a reacționat în niciun fel. Ulterior, în vara acestui an, Moldova a intrat sub monitorizare sporită, autoritățile au fost obligate să revină în termen de un an pentru a modifica Codul audiovizualului, astfel încât Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului să fie scoase de sub control parlamentar, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a subliniat ea. În concluzie, deputatul a spus că, dacă mass-media și publicul vor tăcea și de data aceasta și nu vor reacționa, atunci ne-am meritat soarta. „Noi suntem vinovați că am permis acest lucru”, a spus Răileanu.

Amintim că la Chișinău are loc o conferință cu tema „Combaterea propagandei sau război declarat libertății de exprimare?”. Evenimentul este organizat de compania de consultanță Intellect Group împreună cu portalul informațional ENews.md.