Deputatul PSRM, Radu Mudreac, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, susține că în Moldova se impun măsuri urgente de reabilitare a sectorului zootehnic.

Potrivit deputatului, politicile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) trebuie să fie orientate spre reabilitarea sectorului, astfel ca statul să fie capabil să asigure piața internă cu produse agroalimentare autohtone. Declarația a fost făcută, marți, la ședința Colegiului lărgit al MADRM.

”În 2009, în Moldova erau în jur de 280 de mii de bovine, astăzi avem în jur de 100 de mii. Suntem țară agrară, dar în mare majoritate importăm. E o problemă destul de mare”, a declarat deputatul.

Potrivit președintelui comisiei agricultură, Moldova importă carne ”pe tot spectrul”.

”Importăm carne de bovine, de pasăre, de porcină. Importăm lactate. Dar exporturi nu avem. Astăzi noi avem nevoie ca politicile MADRM să fie orientate spre reabilitarea sectorului ca noi să ne putem alimenta pe noi, dacă nu putem face exporturi”, a spus Mudreac.

Președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile negociază cu Banca Mondială finanțarea unui program de acordare a sprijinului pentru crescătorii de animale. Este vorba despre investiții de zeci de milioane de dolari pentru crearea fermelor mari şi dezvoltarea sectorului zootehnic. Şeful statului a amintit și despre iniţiativa privind asigurarea în magazinele alimentare a produselor de origine locală în proporție de 50 la sută. Potrivit lui Igor Dodon, chiar dacă unii parteneri externi se opun, statul va face totul pentru a sprijini producătorii locali, care plătesc impozite şi deschid locuri de muncă.