Agricultorii din Moldova vor beneficia, în premieră de la independența Republicii Moldova, de un șir de facilități și beneficii care vin să diminueze pierderile înregistrate în urma secetei și înghețurilor. Deputatul PSRM, Radu Mudreac, președintele comisiei agricultură și industria alimentară, a declarat că grupul de lucru format din fracțiunile parlamentare PSRM, PDM, PAS și PPDA, împreună cu Guvernul, a identificat un șir de soluții pentru a ușura povara care s-a abătut asupra agricultorilor.

Parlamentarul susține că acum cel mai important este ca statul să ajute producătorii agricoli să depășească criza prin care trec pentru a putea pregăti anul agricol 2021.

Astfel, s-a permis utilizarea TVA-ul pentru achitarea impozitelor aferente salariilor pentru agricultori. O altă decizie care vine să susțină agricultorii se referă la vacanța achitării creditelor luate de la  întreprinderile de stat 2KR și Mecagro. Este vorba despre credite tehnice în sumă de 200 de milioane de lei.

De asemenea, din fondul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură vor fi achitate dobânzile la creditele de până la 150 de mii de lei luate de agricultori.

Totodată, s-a negociat cu băncile comerciale care urmează să acorde o vacanță la achitarea creditelor și a dobânzilor.

Paralel, s-a decis alocarea a încă 100 de milioane de lei la cele 200 de milioane de lei alocate suplimentar din buget pentru acoperirea pierderilor suportate de agricultori în urma secetei.

”Niciodată în Republica Moldova nu au fost alocate așa surse pentru agricultori, inclusiv Fondul de subvenționare de 1 miliard de lei”, a declarat Mudreac.

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară s-a adresat către agricultorii care au ieșit la proteste să nu cadă în capcana politicienilor care vor să folosească tragedia prin care aceștia trec pentru propriile lor ambiții și interese.

”Noi ca partid și fracțiune nu am lăsat în voia sorții așa cum a făcut Guvernul de anul trecut. Se muncește și se identifică soluții. Se discută și cu donatorii externi pentru a identifica surse suplimentare. Tragedia care s-a abătut asupra agriculturii cineva încearcă să o valorifica politic. Țara are nevoie de pâine, dar nu de proteste politice”, a declarat deputatul PSRM.  

Discuțiile cu privire la soluțiile pentru agricultori continuă astăzi la Ministerul Finanțelor, iar după masă premierul Ion Chicu va avea o întrevedere cu reprezentanții FMI cu care va analiza suportul suplimentar acordat pentru fermieri.