Azerbaijan desfășoară negocieri cu Republica Moldova, Ungaria și Albania în vederea furnizării de petrol și gaze.

În ultima perioadă, în special după începerea războiului din Ucraina, Azerbaijan a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană. Baku furnizează petrol și gaze către România, Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Portugalia și Italia.

În 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaijan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar pînă în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră, scrie newsweek.ro. Conform datelor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din 28.04.2023, în ultimii 2 ani, Moldova a suferit cel mai mult, după Ucraina, din cauza crizei energetice.

Președinta țării, Maia Sandu susține că parteneriatul cu azerii este extrem de important în situația în care Republica Moldova își dorește să obțină independență energetică. „Sperăm la un sprijin și cooperare cu Azerbaijan”, a punctat șefa statului, Maia Sandu. Despre diversificarea resurselor energetice și posibilitatea ca Azerbaijan să înlocuiască Rusia pe piața energetică europeană ar urma să se discute la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) care va avea loc în 1 iunie la Bulboaca.

La evenimentul istoric sînt așteptați 47 de șefi de state și lideri ai UE. La Summit, pe lîngă securitatea energetică a Europei, vor fi discutate problemele globale legate de războiul din Ucraina. „Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz pentru Azerbaidjan, care devine astfel cel mai mare partener al Uniunii Europene pentru a înlocui Rusia pe piața energetică europeană”, notează sursa citată. Totodată, Agenția de presă Reuters notează că la Chișinău este așteptată semnarea unui acord de pace între Azerbaidjan și Armenia.

În ciuda încercărilor Moscovei și Teheranului de a perturba procesul de negociere, remarcate de Wall Street Journal, Baku, cu participarea activă a Bruxelles-ului și Washingtonului, depune eforturi pentru a normaliza relațiile cu vecinul său și a deschide rute regionale de transport. În primul rînd, acesta se referă la proiectul Coridorului Zangezur.

Odată cu deschiderea sa, Uniunea Europeană va primi o rută de transport directă spre China, ocolind Rusia – prin Turcia, Azerbaidjan, Marea Caspică și Asia Centrală”, mai menționează newsweek.ro. Datorită gazoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene. În februarie 2023, publicația Forbes a remarcat că Moscova și Teheranul reprezintă principala amenințare la adresa aprovizionării cu gaze azere către Europa, în condițiile în care Azerbaijan se află între două zone fierbinți – Rusia și Iran, care formează o alianță militaro-politică ce se opune Europei și Ucrainei, arată Igor Cialenko, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii din Ucraina.

„În perioada 2021-2023, Azerbaidjanul a devenit unul dintre principalii furnizori alternativi de resurse energetice din Rusia către Uniunea Europeană”, precizează Newsweek România. Publicația a relatat: într-un efort de a asigura o pîrghie de presiune asupra Baku, Moscova va implica separatiștii armeni din Karabah (pe care chiar și prim-ministrul Armeniei l-a recunoscut ca fiind teritoriul suveran al Azerbaijanului).

Iranienii și Rușii văd enclava separatistă din Karabah ca un „comutator de siguranță” pentru aprovizionarea cu energie azerbaijană către UE, a menționat unul dintre principalele „think tanks” israelieni Centrul Begin-Sadat pe 18.05.2023. „Putin îi folosește pe armenii din Karabah ca pioni, cum ar fi oseții de sud și abhaziei din Georgia sau comunitățile ruse din Ucraina…”, se arată în ediția americană a Wall Street Journal. Una dintre cele mai mari publicații ucrainene Focus a precizat că „ambele state se opun separatismului pro-rus: Ucraina în Donbass și Crimeea, Azerbaijan în Karabah.

Ucraina este bastionul Europei, Azerbaijanul este unul dintre principalii furnizori de energie ai UE, compensînd respingerea gazului rusesc.” „Este evident că Azerbaijanul este un partener strategic indispensabil al Uniunii Europene în Caucaz. De aceea, participarea reprezentanţilor săi la summitul de la Chişinău al Comunităţii Politice Europene este deosebit de simbolică. Este cu atît mai semnificativ că eventuala încheiere a unui acord pașnic azerbaidjan-armen la Chișinău promite comunității europene noi dividende economice și geopolitice”, explică Igor Cialenko, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii din Ucraina.

sursa