Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

Discursul integral al lui Vladimir Putin la parada organizată de “Ziua Victoriei”.

 “Dragi cetăţeni ai Rusiei! Dragi veterani!

Tovarăşi soldaţi şi marinari, sergenţi şi subofiţeri, aspiranţi şi subofiţeri!

Tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali!

Luptători, comandanţi, soldaţi din prima linie – eroi ai operaţiunii militare speciale!

Vă felicit cu ocazia Zilei Victoriei! Cea mai importantă sărbătoare a noastră, cu adevărat naţională, sacră! Ne onorăm părinţii şi bunicii, străbunicii. Ei şi-au apărat pământul natal şi au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei, au atins culmile vitejiei militare şi ale strădaniei.

Astăzi vedem cum adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial este distorsionat. Îi împiedică pe cei care sunt obişnuiţi să îşi construiască politica lor în esenţă colonială pe ipocrizie şi minciună. Ei demolează monumentele comemorative ale adevăraţilor luptători împotriva nazismului, îi pun pe piedestal pe trădătorii şi colaboratorii naziştilor, şterg memoria eroismului şi nobleţei soldaţilor-liberatori, a marelui sacrificiu pe care l-au făcut în numele vieţii.

Revanşismul, batjocorirea istoriei şi dorinţa de a-i justifica pe actualii adepţi ai naziştilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a alimenta din ce în ce mai multe conflicte regionale, ostilitatea interetnică şi interreligioasă şi de a limita centrele suverane şi independente de dezvoltare mondială.

Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă. Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă.

Occidentul ar vrea să uite lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, dar noi ne amintim că soarta omenirii a fost decisă în bătăliile grandioase de la Moscova şi Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk şi Harkov, Minsk, Smolensk şi Kiev, în bătălii grele şi sângeroase de la Murmansk până în Caucaz şi Crimeea.

În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului.

Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor. Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste. Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă.

Dragi prieteni!

Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de piatră de hotar. Soarta Patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi.

Astăzi, de Ziua Victoriei, ne dăm seama de acest lucru şi mai acut şi mai clar şi ne uităm invariabil la generaţia învingătorilor – curajoşi, nobili şi înţelepţi, la capacitatea lor de a păstra prietenia şi de a îndura adversitatea, de a fi întotdeauna încrezători în ei înşişi şi în ţara lor, de a iubi Patria cu sinceritate şi din toată inima.

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operaţiuni militare speciale. Toţi participanţii acesteia – cei de pe linia întâi, de pe linia de contact – sunt eroii noştri. Ne înclinăm în faţa statorniciei şi sacrificiului de sine, a altruismului dumneavoastră. Întreaga Rusie este alături de voi. Veteranii noştri cred în voi şi sunt îngrijoraţi pentru voi. Implicarea lor spirituală în destinele şi faptele voastre leagă de nezdruncinat generaţia de eroi ai Patriei.

Astăzi ne plecăm capetele în faţa memoriei luminoase a tuturor celor cărora Marele Război Patriotic le-a luat viaţa. În memoria fiilor, fiicelor, taţilor, mamelor, bunicilor, străbunicilor, soţilor, soţiilor, fraţilor, surorilor, rudelor şi prietenilor.

Ne plecăm capetele în faţa veteranilor Marelui Război Patriotic care ne-au părăsit. Ne plecăm capetele în faţa memoriei civililor ucişi de bombardamentele barbare şi de atacurile teroriste ale neonaziştilor. În faţa camarazilor noştri de arme care au căzut în lupta împotriva neonazismului, în lupta dreaptă pentru Rusia.

(Putin cere un minut de reculegere).

Stimaţi veteranii noştri, camarazi, prieteni!

Ziua de 9 Mai este întotdeauna o zi foarte emoţionantă, emoţionantă. Fiecare familie îşi onorează eroii, se uită la fotografii, la chipuri dragi şi iubite, îşi aminteşte de rude, de poveştile lor despre cum au luptat şi au muncit.

Ziua Victoriei uneşte toate generaţiile. Mergem înainte, bazându-ne pe tradiţiile noastre vechi de secole şi suntem încrezători că împreună vom asigura un viitor liber şi sigur pentru Rusia, pentru poporul nostru unit!

Glorie vitejilor Forţelor Armate! Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!”. 

UPDATE 11:20 – “Astăzi vedem cum încearcă să denatureze adevărul despre cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta interferează cu cei care sunt obișnuiți să își construiască politica lor în esență colonială pe ipocrizie și minciună”, a afirmat Putin, potrivit TASS.

“Nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt mereu în stare de alertă”, a mai declarat Vladimir Putin, a mai spus liderul de la Kremlin, citat de Interfax. 

UPDATE 11:15 – Parada anuală de “Ziua Victoriei” este în desfășurare la Moscova. Echipamente militare și 9.000 de soldați defilează în Piața Roșie, în fața luiVladimir Putin.

Știrea inițială:

Vladimir Putin, care a ajuns la putere la doar 8 ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este așteptat să ia cuvântul la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, scrie Reuters.

Oficialii au anunțat că la parada propriu-zisă vor fi expuse mai puține echipamente militare decât la paradele care aveau loc înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Putin își prezintă războiul ca parte a unei lupte sfânte cu Occidentul, pe care îl acuză că a uitat rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.

Marți, 7 mai, Putin a început un nou mandat de președinte al Rusiei, după victoria zdrobitoare din alegerile pe care criticii le-au catalogat drept fraudate.

“Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, în fața tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus jurământul.

Putin a promis victoria în acest război, în care forțele rusești avansează împotriva forțelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Însă sfârșitul războiului este încă departe. Dovadă au stat atacurile atribuite ucrainenilor, care au lovit peste noapte cel puțin două regiuni rusești.

sursa