Rusia îi va deporta pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova pe 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă. Un decret în acest sens a fost promulgat joi de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE.

Aceste persoane trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc sau, în caz contrar, de a-şi menţine cetăţenia actuală sau statutul de apatrid. Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, atunci vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax. Ulterior, aceştia vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse, scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va exista pace cu Rusia până când graniţele recunoscute internaţional nu vor fi restabilite, la momentul în care Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în 1991.

Ucraina a acuzat Rusia că a răpit minori din teritoriile ocupate, acţiuni pe care Curtea Penală Internaţională (CPI) le consideră crime de război, şi că i-a forţat să accepte cetăţenia rusă.

Din acest motiv, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, cu toate că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe cu sediul la Haga.

sursa