Un decret semnat de Vladimir Putin și publicat joi seară alocă fonduri pentru o unitate de stat a cărei sarcină este să caute proprietăţi în străinătate şi să se asigure că drepturile de proprietate ale Rusiei sunt înregistrate, relatează Bloomberg, citat de news.ro. Potrivit un anchete Mediazona, jumătate din cele aproape 1000 de decrete semnate de Putin în ultimul an au fost clasificate drept secrete.
Un decret misterios al lui Putin dă ordin să fie recuperate proprietăţile din străinătate ale Imperiului Rus şi ale Uniunii Sovietice. Documentul nu indică mărimea bugetului pentru această operaţiune sau ce tipuri de proprietăţi sunt căutate.
Deşi nu este clar ce a determinat ordinul, este puţin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele posesiuni imperiale să atenueze îngrijorările legate de ambiţiile sale în rândul statelor vecine, după ce invazia rușilor în Ucraina a dat peste cap securitatea europeană, notează Bloomberg.
La apogeul său, Imperiul Rus era extins pe teritorii ale Poloniei moderne şi ale statelor baltice Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi ale Finlandei. Acesta s-a dizolvat sub presiunea Primului Război Mondial şi a revoluţiei bolşevice din 1917, condusă de Vladimir Lenin, ceea ce a marcat naşterea statului comunist.
Uniunea Sovietică, formată în 1922, a acoperit o mare parte din fostul teritoriu al imperiului, cu excepţia Poloniei şi Finlandei, până la prăbuşirea sa în 1991, când republicile constitutive din ţările baltice, Caucaz, Asia Centrală, precum şi Moldova, Ucraina şi Belarus au devenit independente.
Decretele secrete ale lui Vladimir Putin
Aproape jumătate din cele aproape 1.000 de decrete prezidențiale semnate de președintele rus Vladimir Putin în 2023 au fost secrete, adică mai mult decât în oricare alt an arată o anchetă publicată la începutul lunii ianuarie de siteul rus de investigații independente Mediazona. Mai exact, 49,5% din cele 997 de decrete semnate de Putin în ultimul an au fost clasificate drept „secrete”. Și în anul invaziei, 2022, Putin a semnat 996 de decrete dintre care 45% au fost secrete.
Există mai multe motive pentru care un decret prezidențial poate fi clasificat. Mediazona speculează că ar fi vorba de acordarea de onoruri militare pentru soldații uciși în acțiune sau pentru grațierea criminalilor condamnați care au participat la luptele din Ucraina.