Deputații din Platforma DA au solicitat să fie creată o comisie de anchetă parlamentară pentru a se afla cine cu adevărat a fost implicat în această schemă condamnabilă de răpire a judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Cu o zi înainte cu această propunere a venit fracțiunea parlamentară PSRM.

Deputatul PPDA, Vasile Năstase, a declarat pentru Sinteza.ORG, că răpirea unui cetățean ucrainean, fie el infractor sau nu, este o palmă dată întregului sistem de securitate al Republicii Moldova. În opinia parlamentarului, această operațiune este extrem de periculoasă, deoarece asta ar însemna că oricine și oricând ar putea fi răpit și ascuns în portbagajul unei mașini și scos din țară sau îngropat, așa cum se făcea în anii 90.

Vasile Năstase a mai spus că există probabilitatea că în schema răpirii ar fi implicați indirect și președintele Maia Sandu și SIS, prin acordarea consimțământului. În același timp, deputatul a menționat că este greu de răspuns și la întrebarea dacă Kievul este implicat în răpirea lui Ceaus.

Deputatul a mai punctat că ceea ce s-a întâmplat pe timpul lui Plahotniuc și Dodon – răpirea profesorilor turci – a fost o operațiune similară, doar că acolo a avut iz de răpire instituționalizată. Ce s-a produs acum, e mult mai grav din punctul de vedere al procedurii, pentru că nimeni nu-și asumă actul terorist, pentru că nu mai e Plahotniuc în țară, pentru că altcineva e Președinte în locul lui Dodon.

Amintim, deputații PSRM au acuzat SIS -ul și pe președintele Maia Sandu de faptul că au cunoscut despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au declarat că la următoarea ședință a Parlamentului vor cere crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.

În data de 3 aprilie, la prânz, din centrul Capitalei a fost răpit judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus. Acesta se afla în țara noastră din 2016, unde a cerut azil, dar deocamdată nu exista o decizie finală în acest sens.

Ministrul în exercițiu al Internelor, Pavel Voicu, a declarat că o persoană a fost reținută în cazul răpirii judecătorului ucrainean. Potrivit lui Voicu, sunt suficiente probe, indicii, că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini, care au traversat frontiera în Ucraina.