Pentru a echilibra povara fiscală pentru producătorii agricoli, PSRM propune aplicarea cotei TVA de 12% în agricultură din 01 iulie 2021. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de fracțiunea PSRM la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Documentul, votat în prima lectură, prevede creșterea, din 01 ianuarie 2021, a cotei TVA în agricultură de la 8% la 12% și instituirea unei cote reduse a TVA de la 20 la 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți.
Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat că revizuirea regimului actual de aplicare a TVA aferent producției agricole primare are drept scop dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor autohtoni. Parlamentarul a explicat că impunerea acestei măsuri, din 01 ianuarie 2021, va crea unele probleme economice agricultorilor care nu au reușit încă să-și vândă toată producția recoltată în acest an și care și-au procurat îngrășăminte și fertilizanți, conform TVA în vigoare. Burduja susține că aplicarea cotei TVA de 12% din 01 iulie va echilibra povara fiscală pentru producătorii agricoli.
”De aceea, agricultorii au nevoie de o perioadă pentru ca să-și vândă producția din acest an în echitate cu inputurile (îngrășăminte minerale, pesticide și alți fertilizanți) care le-au avut în perioada fiscală 2020”, a menționat Burduja.
Deputatul PSRM atrage atenția și asupra faptului că prin această măsură va fi acordat indirect un ajutor de 222 de milioane de lei pentru susținerea producătorilor agricoli, pe lângă subvențiile de peste un miliard de lei care vor fi alocate sectorului în 2021. Totodată, vor fi create condiții ca producția agricolă locală să fie competitivă cu cea importată.