PSRM cere organizarea unei ședințe speciale a Parlamentului, la care să fie audiată conducerea supremă a țării, precum și șefii Serviciilor Speciale, pe tema asigurării securității naționale. Despre aceasta secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a scris pe rețelele de socializare. „Ședința respectivă trebuie să se încheie cu adoptarea unei Declarații politice în care să îndemnăm toți actorii internaționali să renunțe la retorica militaristă în raport cu Republica Moldova și necesitatea păstrării păcii în țara noastră”, a precizat Batrîncea.

Totodată, PSRM salută întâlnirea de joi seara, care a avut loc la Varnița, unde reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au discutat situația din regiune.

„Mizăm pe faptul că toți cei implicați în acest dialog înțeleg că dezghețarea conflictului armat la Nistru nu este în interesul nimănui pe ambele maluri ale acestui râu. Ne exprimăm speranța că dialogul permanent între Chișinău și Tiraspol va fi păstrat, iar rațiunea va prevala și va fi evitată o posibilă escaladare armată”, scrie Batrîncea.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată extrem de îngrijorat în legătură cu declarațiile recente despre implicarea țării noastre într-un conflict armat, pe fundalul provocărilor continue din regiunea transnistreană și condamnă cu fermitate orice mesaj și acțiune ce poate distruge pacea în țara noastră și provoca pagube umane și materiale imense pentru Republica Moldova.

„Din 24 februarie, PSRM s-a implicat activ în buna gestionare a fluxului de refugiați din Ucraina, prin asigurarea acestora cu gazdă, grijă și multă compasiune. Colegii noștri din conducerea raioanelor, primarii etc., au depus mult efort pentru a asigura cu cele necesare oamenii veniți din Ucraina. Bunătatea moldovenilor, efortul cetățenilor noștri, al țării, pentru a crea condiții pentru refugiații din țara vecină, sunt semnale clare că Moldova vrea pace și regretă suferințele prin care trec aceștia.
Îndemnăm insistent părțile implicate în conflictul din Ucraina să evite declarațiile războinice, dar și acțiunile în raport cu țara noastră, inclusiv raioanele de est ale Moldovei. Cetățenii țării noastre doresc pace și stabilitate, iar soluționarea problemei transnistrene trebuie să fie făcută exclusiv prin dialog. Orice afirmație, inclusiv din partea unor lideri de opinie, despre “necesitatea ca Ucraina să “trăsnească” Transnistria”, trebuie condamnată de către instituțiile de stat de la Chișinău”, a mai declarat Vlad Batrîncea.