Activiştii pentru drepturile animalelor au protestat faţă de reluarea luptelor cu tauri în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, după aproape doi ani de pauză, notează BBC.

Metropola a organizat duminică prima sa coridă din 2022.

Un judecător ordonase suspendarea pe perioadă nedeterminată a acestei practici – care datează din secolul al XVI-lea în Mexic – dându-le dreptate activiştilor pentru drepturile animalelor care intentaseră un proces.

Curtea Supremă a revocat însă decizia luna trecută, ceea ce ar putea duce la o dispută juridică între susţinătorii şi oponenţii coridelor.

Mass-media locale au relatat că judecătorii s-au pronunţat doar asupra unor aspecte de natură tehnică şi că nu au luat încă o decizie pe fond în acest caz.

„Tortura nu este artă, nu este cultură”, au strigat demonstranţii în apropiere de Plaza de Toros Mexico, cea mai mare arenă de lupte cu tauri din lume, care duminică a fost plină.

Protestatarii au fluturat bannere pe care se puteau citi sloganuri precum „gata cu morţile nevinovate”. Alţii purtau măşti înfăţişând capete de taur şi erau vopsiţi în roşu.

În interiorul arenei însă, mii de oameni au sărbătorit revenirea coridelor, cu scandări precum „trăiască libertatea”.

Preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a propus un referendum privind viitorul luptelor cu tauri în Ciudad de Mexico.

Circa 250.000 de tauri sunt ucişi în fiecare an la nivel mondial în timpul coridelor, potrivit Humane Society International.

Coridele sunt încă legale în multe zone din Mexic, una dintre puţinele ţări care permite în continuare această practică.

Printre alte ţări se numără Franţa, Portugalia, Columbia, Venezuela, Peru şi Ecuador.

Deşi sunt legale şi în Spania, coridele au fost interzise în unele oraşe.