Problema acreditării școlilor auto în condițiile pandemiei a fost discutată la Guvern în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu cu responsabilii din domeniu. Discuțiile au loc după ce în adresa Guvernului au parvenit unele solicitări din partea școlilor auto cărora le-a expirat actul permisiv, iar procesul de evaluare a acestora a fost sistat în perioada stării de urgență.

„Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a spus premierul.

Potrivit informației ASP, la începutul anului erau acreditate 181 de școli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile. Din cele 47 de școli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar 6 au depus cererea pentru evaluarea externă. În aceste condiții, peste 6 mii de persoane nu pot fi admise la examenele externe de absolvire.

Având în vedere că școlile auto cu licența expirată continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi, premierul a solicitat autorităților responsabile să publice lista școlilor auto acreditate și celor care nu au licența valabilă.

Totodată, s-a decis că școlile auto, care au instruit cursanții în perioada expirării actului, vor fi obligate să evalueze repetat cursanții în cadrul instituției, suportând cheltuielile din bugetul instituției. În cazul instituțiilor care nu dețin actul permisiv, dar au realizat instruiri, cursanții vor fi reevaluați într-o altă instituție ce activează în condiții legale, cu suportarea cheltuielilor din bugetul școlii.