Reparația drumurilor naționale, aprovizionarea cu apă potabilă a localităților și situația criminogenă din țară au fost subiectele principale ce au fost discutate în cadrul ședinței săptămânale de la Președinție cu participarea șefului statului, Igor Dodon, a președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierului Ion Chicu.

Șeful Guvernului a declarat că miercuri, 22 ianuarie, la Chișinău, vor fi convocați toți primarii din țară cu care se va discuta despre proiectele de infrastuctură ce vor fi lansate pe parcursul acestui an și anume reparația drumurilor și aprovizionarea cu apă potabilă a localităților țării.

Potrivit premierului, reprezentanții Ministerului Economiei vor prezenta săptămâna aceasta informații suplimentare despre concursurile anunțate de reparație a drumurilor naționale. Chicu și-a exprimat speranța că până în luna martie vor fi desemnați câștigătorii acestui concurs. Totodată, Ministerul Economiei va prezenta în perioada imediat următoare și proiectul de reparație a drumurilor intravilane.

„Acum se strâng propunerile din teritoriu”, a explicat premierul.

Un alt subiect discutat la Președinție a fost aprovizionarea cu apă a localităților din țară.

„Avem câteva proiecte mari în țară care vizează mai multe localități. Despre toate aceste proiecte vom vorbi, miercuri, cu toți primarii din țară”, a explicat premierul.

Reuniunea primarilor va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00.

Amintim, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat mai multe inițiative legislative menite să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor de la sate. Este vorba despre aprovizionarea satelor cu apă potabilă, iluminarea stradală, salubrizare și finalizarea procesului de gazificare a localităților rurale. Șeful statului a solicitat suportul Guvernului și Parlamentului pentru aprobarea acestui pachet de legi pe parcursul anului 2020.

Președintele țării, speakerul și premierul au discutat și despre situația criminogenă din țară. Potrivit premierului, vor fi restabiliți în fiecare localitate polițiștii de sector. Instituția respectivă a fost desființată în urma implementării reformei Poliției.

„Vom majora substanțial salariul. Sunt necesare mijloace financiare importante. Fără lucru serios la etapa de prevenție, nu putem avea o dinamică pozitivă în această direcție”, a menționat Chicu.

Premierul a anunțat că marți, 21 ianuarie, va fi convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate la care se va discuta despre situația criminogenă din țară, dar și despre dosarul Aeroportului Internațional Chișinău și Air Moldova.