Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este numit în presa mondială unul dintre cele mai intrigante și imprevizibile. Din punct de vedere al intensității, această cursă electorală se plasează pe locul doi după scrutinul prezidențial din SUA, unde, la fel, nimeni nu poate să prezică rezultatele finale. „Nu vă vindeți libertatea și nu repetați greșelile cetățenilor ruși care, dezamăgiți de politicieni, nu au mers la vot!”, este mesajul pe care-l transmite politicianul rus de opoziție Dmitri Gudkov alegătorilor moldoveni. Opozantul Kremlinului subliniază că libertatea de alegere este unul dintre drepturile fundamentale, care trebuie prețuit.

„Ei bine, ca o persoană care de două ori a ajuns după gratii, pot spune că am început să apreciez libertatea într-un mod complet diferit. Am fost martor cum acum 20, sau poate 15 ani, în Rusia, erau mulți oameni care credeau într-un viitor frumos, un viitor european. Îmi amintesc de apariția presei independente, a televiziunilor independente, de primele alegeri, de primele călătorii în străinătate în anii ’90, după prăbușirea Cortinei de Fier. Pot spune că, dacă m-aș întoarce în anul 2001 și mi s-ar spune că peste 20 de ani pentru cuvântul PACE ai putea fi întemnițat pentru 25 de ani ca Vladimir Karamurza, că zeci sau sute de mii de oameni, pur și simplu, nu vor putea trăi în Rusia din cauza unui pericol real, iar țara ta va fi în război cu Ucraina – pur și simplu nu aș crede. Aș crede că e o farsă. Autoritarismul este o chestie care se instalează treptat, nu-ți dai seama imediat ce se întâmplă. Mai întâi, au fost amenzile pentru mitinguri. Și tu zici: ei bine, o să plătesc două mii de ruble, îți dai seama că lipsesc candidații independenți, candidații tăi la diferite alegeri. Apoi, scrutinele nu mai au nicio intrigă: timp de 25 de ani învinge același bunic. Ei îți interzic să te bucuri de viață. Ei se amestecă în viața ta privată. În linii mari, aceasta este calea pe care o parcurge o țară, mai mult sau mai puțin liberă, când devine stat totalitar”.

Calea spre Europa nu este doar despre Republica Moldova, ori despre Georgia, dar și despre Rusia, care, la fel, ar avea doar de câștigat făcând o astfel de alegere, spune Dmitri Gudkov.

*„Da, va fi o cale dificilă. Probabil, cetățenii vor trebui să treacă prin multe, dar, după cum arată istoria și practica, țările care au aderat la UE încep să trăiască mai bine. Să comparăm nivelul de trai al cetățenilor din Estonia și Lituania, să-l comparăm cu ceea ce era acum 20 de ani – este o diferență uriașă. Elitele trăiesc mai bine în țările totalitare, dar cetățenii trăiesc mai bine în țările democratice. Acesta este motivul pentru care fac apel de a alege calea democratică. Eu fac apel nu numai la cetățenii Republicii Moldova, fac apel și la cetățenii Georgiei și, bineînțeles, la cei ai Rusiei. Eu sper că într-o zi vom avea cu toții un viitor european fericit. Ce este un viitor european? Este libertatea de acțiune, libertatea de a-ți exprima opinia, este concurență și sunt alegeri la care nu știi cine ar putea învinge. Iar concurența în politică și economie sunt mijloace de a face oamenii să trăiască mai bine.

sursa